Průmysl a obchod

Vědecké centrum Biocev budou stavět firmy Zlínstav a Pozimos

Špičkové vědecké centrum Biocev ve Vestci u Prahy postaví za zhruba tři čtvrtě miliardy korun sdružení dvou zlínských firem – Zlínstav a Pozimos. Stalo se vítězem tendru, který trval skoro 16 měsíců. O stavbě areálu podepsali smlouvu představitelé Univerzity Karlovy, Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR a zástupci generálního dodavatele stavby. ČTK o tom informovala mluvčí centra Petra Roubíčková.
Vědci se v novém výzkumném centru excelence budou zabývat vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, vývojem tkání pro poškozené orgány nebo vývojem přírodních antibiotik. Spojí se zde přední vědecké kapacity šesti ústavů AV ČR a dvou fakult Univerzity Karlovy, pracovat zde budou i cizinci například z Německa, Austrálie a Portugalska. Celkem by mělo jít o 600 lidí.
Projekt biotechnologického a biomedicínského centra Biocev se z velké části financuje z evropských peněz, konkrétně z Evropského fondu regionálního rozvoje. Z něho jsou prostředky poskytnuty prostřednictvím Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace 2007–2013. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na dodavatele stavby byla zhruba 1,3 miliardy korun. Celkový rozpočet na projekt dosahuje 2,35 miliardy korun, které jdou převážně z fondů EU.
Do tendru se přihlásilo 15 zájemců. Všichni postoupili do druhého kola, v němž podalo nabídku 13 uchazečů. Sdružení zlínských firem nabídlo nejnižší cenu 722 miliónů korun. „Jediným kritériem pro získání kontraktu byla nejnižší nabídková cena,“ uvedl předseda Rady Biocevu Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Cenu kompletně pokryje dotace z evropských fondů.
Stavba centra začne do měsíce od podepsání smlouvy s dodavatelem a dokončena by měla být na jaře 2015, kdy se do Vestce postupně začnou stěhovat vědci. Slavnostní ceremoniál s položením základního kamene se plánuje na začátek října tohoto roku. Autorem architektonického řešení je Ing. arch. Milan Kužela, projekční firmou pak Centroprojekt, a. s.
V Biocevu se budou vzdělávat i studenti, Univerzita Karlova ho chce využít podle rektora Václava Hampla k přípravě nových doktorských studijních programů. Vedení Biocevu by chtělo nalákat i uznávané vědce, třeba nositele Nobelovy ceny. Celková podlahová plocha budov centra bude téměř 26 tisíc metrů čtverečních. Zázemí zde bude mít 54 výzkumných skupin, které budou využívat moderní servisní laboratoře a výukové a vzdělávací prostory pro studenty.
Biocev je jedním ze šesti velkých vědeckých projektů, takzvaných center excelence, s celkovým rozpočtem 21 miliard korun. Patří mezi ně ještě třeba superlaser ELI, který za sedm miliard vzniká v Dolních Břežanech u Prahy.
zpráva ČTK