Průmysl a obchod

Vláda chce zrychlit dopravní výstavbu a transformovat ŘSD

Vláda chce české stavebnictví podpořit posílením veřejných investic a zlepšením přípravy hlavně dopravních staveb. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka po setkání se zástupci Odborového svazu Stavba ČR.
Zopakoval, že vláda chce transformovat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na státní podnik. „Mělo by se věnovat tomu, aby se vykupovaly pozemky v trasách silnic a dálnic. Současně se bude soustředit na to, aby stát dobře kontroloval kvalitu staveb. To minulé vlády velmi často zapomínaly dělat. Přebíraly nekvalitní díla. Pak bohužel velmi těžko doháníme dodavatele v rámci soudních sporů a arbitráží,“ dodal Sobotka.
Podle premiéra není ani tak problémem financování výstavby dopravní infrastruktury, jako spíš její příprava. „Proto také máme v legislativním plánu vlády zákon o liniových stavbách, který by měl usnadnit výstavbu klíčové veřejné infrastruktury, na nichž má společnost zájem,“ dodal Sobotka.
Ministra dopravy chce premiér požádat o sestavení realistického plánu výstavby železniční a silniční infrastruktury v následujících letech. Zlepšit fungování by měl podle Sobotky také Státní fond rozvoje bydlení, který má posílit hlavně podporu bytové politiky.
Předseda Odborového svazu Stavba ČR Stanislav Antoniv uvedl, že o setkání s předsedou vlády odboráři usilovali hlavně kvůli tomu, že stavebnictví nyní spadá pod pět ministerstev. „Byl jsem rád, že nám pan premiér jasně sdělil, že vláda si je vědoma, že musí připravit jednotlivé kroky. Už na březnovém jednání tripartity by nám měl ministr dopravy představit konkrétní plán přípravy jednotlivých staveb,“ doplnil.
Premiér i odborový předák se však shodli na tom, že kvůli dlouhé setrvačnosti se první výsledky současných opatření projeví nejdříve v druhé polovině příštího roku.

zpráva ČTK