Průmysl a obchod

Vláda schválila tendr na modernizaci tratě z Rokycan do Plzně

Vláda schválila veřejnou zakázku na modernizaci železniční tratě z Rokycan do Plzně. Její předpokládaná hodnota je 7,5 miliardy korun bez DPH, Evropská unie by se na tom mohla podílet až 77 procenty.
Zahájení zadávacího řízení bude do 29. února. Po jednání vlády to řekl premiér ČR Petr Nečas. Předpokládaná lhůta dokončení stavby je 38 měsíců od poloviny letošního roku.
Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla dříve upozornil, že tendr je nutné vypsat co nejdříve, jinak by Česká republika mohla přijít o dotaci z EU. Stavba se musí zahájit nejpozději v květnu až červenci, řekl Halla.
Trať určená k modernizaci měří zhruba 21,2 kilometru. Úprava zahrnuje mimo jiné dvě přeložky dílčích úseků tratě, železniční stanici Ejpovice a Chrást u Plzně, včetně zastávky Klabava a Plzeň-Doubravka. Na trati by po rekonstrukci mělo být možné jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu.
Úsek Rokycany–Plzeň je součástí III. železničního koridoru z Prahy přes Plzeň do Chebu, většina staveb koridoru by měla být hotová do konce roku 2015. Po zahájení modernizace tratě Rokycany–Plzeň už zbude poslední velká etapa z Prahy do Berouna, která se jako jediná do roku 2015 celá nestihne.
Stavba je mimo jiné součástí transevropské železniční sítě v ose Praha–Norimberk. V souvislosti s tím se bavorské a české ministerstvo dopravy chystají podepsat memorandum o rozvoji vzájemné železniční dopravy. Češi a Bavoři nyní usilují hlavně o vybudování železničního koridoru, který spojí Prahu s Mnichovem a má výrazně urychlit vlakovou přepravu mezi oběma metropolemi.
zpráva ČTK