Legislativa, Průmysl a obchod

Vládní legislativci schválili záměr pravidel pro stavební výrobky

Sjednotit do jednoho zákona podmínky pro navrhování a prodej stavebních výrobků má nový předpis, jehož věcný záměr schválila Legislativní rada vlády. Informoval o tom Jiří Souček z kabinetu ministra a předsedy rady Jiřího Dienstbiera. Ministerstvo průmyslu a obchodu návrh zdůvodnilo tím, že současný systém několika právních předpisů pro oblast stavebních výrobků je složitý a pro podnikatele mnohdy nepřehledný a těžko aplikovatelný.

„Liší se například podmínky při uvádění harmonizovaných a neharmonizovaných stavebních výrobků na trh, pro některé skupiny výrobků nejsou stanoveny povinně deklarované vlastnosti pro jejich použití do staveb v ČR, nejsou definovány požadované úrovně a třídy těchto vlastností,“ uvedlo ministerstvo.

Existující požadavky podle něj jsou roztříštěné v mnoha předpisech, a proto obtížně dohledatelné. Projektanti a zhotovitelé staveb nemají proto často dostatek informací nezbytných pro výběr optimálního stavebního výrobku a jeho použití v konkrétní stavbě. Neexistuje možnost kontroly nad výrobky dodávanými přímo na stavbu.

Proto mají být novým zákonem pro navrhování a použití stavebních výrobků stanoveny požadované deklarované charakteristiky skupin výrobků a specifikovány požadované technické úrovně a třídy vlastností. Pro zajištění kontroly dodávání stavebních výrobků přímo na stavbu předpokládá návrh rozšíření kompetencí České obchodní inspekce.

Na přípravě věcného záměru se podle ministerstva podíleli kromě inspekce také zástupci zainteresovaných svazů a asociací.

zpráva ČTK