Průmysl a obchod

Vranovskou přehradu čeká oprava hráze za 90 miliónů korun

Vranovskou přehradu na řece Dyji na Znojemsku čeká dvouletá rekonstrukce horní části její hráze. Začne v příštím roce a přijde na 90 mil. Kč. ČTK to řekl generální ředitel státního podniku Povodí Moravy Jan Hodovský. Projekt souvisí s ochranou před povodněmi v oblasti Podyjí a mělo by jej financovat Ministerstvo zemědělství ČR.
Hráz je dlouhá 290 metrů, vysoká 47 metrů a na šířku měří sedm metrů. V době oprav bude uzavřena pro automobilovou dopravu i pro pěší. Pro ty ale zřídí vodohospodáři na přehradě přívoz.
Projekt počítá s opravou tzv. přelivů na hrázi, jimiž protéká voda řeky při vysokých průtocích. Právě to bude technicky nejnáročnější část oprav. Na hrázi nechají vodohospodáři položit novou vozovku, vyměnit zábradlí, osvětlení i technické kabely.
Vranovská přehrada vznikla na řece Dyji v roce 1934 a patří k nejstarším nádržím na Moravě. Tvoří ji asi 760 hektarů zaplavené plochy. Vranovské vodní dílo je schopno zachytit až 133 miliónů metrů krychlových vody. Vyrábí elektrickou energii, voda slouží zemědělcům k závlahám polí a nádrž je také důležitá při protipovodňové ochraně. Především v době jarního tání sněhu zadržuje miliony metrů krychlových vody a chrání tak před záplavami značnou část Znojemska a Břeclavska.

zpráva ČTK