Průmysl a obchod

Výdaje SFRB klesnou na 3,02 miliardy

Výdaje Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na příští rok meziročně klesnou o 13,3 procenta na 3,02 miliardy korun. Příjmy jsou naplánovány na 1,24 miliardy korun, meziročně téměř o tři pětiny více. Počítá s tím návrh Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR), který schválila vláda. V dalších dvou letech mají příjmy fondu dál růst a výdaje klesat. Největší část z výdajů má jít na úvěry fyzickým a právnickým osobám, celkem 1,72 miliardy korun. Následují výplata úrokových dotací na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010 (680 mil. Kč) a dotace obcím (320 mil. Kč).

Hlavní část příjmů tvoří splátky z poskytnutých úvěrů, celkem 700 miliónů korun. Následují dotace ze státního rozpočtu (445 miliónů korun). Proti původně schválenému rozpočtu fondu na letošní rok výdaje příští rok zhruba o 340 milionů korun stoupnou. Vláda ovšem letos v dubnu původně schválené výdaje 2,73 miliardy korun o 750 miliónů navýšila. Většina z toho šla na dotace obcím pro stavbu nájemních sociálních bytů. Návrh obsahuje také plánované příjmy a výdaje na další dva roky. V roce 2021 mají výdaje klesnout na 2,94 miliardy korun, o rok později na 2,65 miliardy. Plánované příjmy v roce 2021 stoupnou na 1,28 miliardy korun, v roce 2022 na 1,29 miliardy.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů. Začátkem února schválila novelu zákona, podle níž by měl SFRB k nynějším aktivitám přidat například udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů nebo cestovní ruch. Měl by se také přejmenovat na Státní fond podpory investic (SFPI).

zpráva ČTK