Průmysl a obchod

Výroba cementu klesla za tři čtvrtletí o 10 procent

Tuzemská výroba cementu za letošní tři čtvrtletí klesla meziročně o 10 % na 2,6 miliónu tun. Na vině je propad stavebnictví a ekonomická recese. Vývoz cementu se od začátku roku do konce září propadl o 20 %. Vyplývá to z nových údajů Svazu výrobců cementu ČR.
„Celkový pokles výroby je dán sníženou spotřebou cementu nejen v tuzemsku, ale také v okolních zemích. Zejména v Polsku, kde po velké investiční aktivitě spojené s mistrovstvím Evropy v kopané, došlo nyní k prudké stagnaci spotřeby cementu,“ řekl ČTK předseda představenstva společnosti Českomoravský cement Jan Hrozek. Oživení oboru ani celého stavebnictví přitom pravděpodobně nenastane ani v roce 2013, soudí. „Obávám se, že mnoho podnikatelských subjektů napojených na stavebnictví se v dalším období dostane do ekonomických problémů. Velké společnosti budou svoje aktivity v regionu limitovat a přesouvat je na růstové trhy,“ uvedl Hrozek.
Mezi největší výrobce cementu v Česku patří společnost Českomoravský cement z německé skupiny HeidelbergCement, francouzský koncern Lafarge, produkující cement v Čížkovicích u Lovosic, výrobu ve východočeských Prachovicích provozuje švýcarský Holcim, v Hranicích na Moravě vyrábí firma z německé skupiny Dyckerhoff.

zpráva ČTK