Průmysl a obchod

Výroba cementu loni rostla, na letošek cementáři odhadují pokles

Tuzemská výroba cementu se loni zvýšila o 15 procent na 3,8 miliónu tun. Prodej na domácím trhu vzrostl o 5 procent zhruba na 3 milióny tun. Údaje zveřejnil Svaz výrobců cementu ČR. Cementáři odhadují, že kvůli útlumu stavebnictví zažije obor letos pokles.
„Při podrobnějším zkoumání je patrné, že optimismus není na místě,“ řekl ČTK k loňským výsledkům Jan Hrozek, předseda představenstva společnosti Českomoravský cement. Spotřeba cementu podle něj rostla díky tomu, že kvůli povětrnostním podmínkám bylo zahájení řady staveb posunuté z roku 2010 na loňský rok. „V prvním čtvrtletí meziročně vzrostla spotřeba cementu o více než 30 procent. Tento nárůst se v dalším období již neopakoval,“ dodal šéf Českomoravského cementu.
Loni se dařilo vývozu českého cementu do zahraničí, zvláště do Polska. Směřovalo tam 263 441 tun cementu, což je meziročně zhruba 2,5násobek. Celkem se export v roce 2011 zvýšil o 46 procent na 842 793 tun.
Loňské oživení bylo podle Hrozka pravděpodobně jen přechodným jevem. „Zastavila se investorská příprava dopravních staveb. Rovněž fondy na opravy a rekonstrukce mají omezené možnosti. Bytová výstavba po oživení z roku 2011 bude pravděpodobně stagnovat. Náš odhad pro letošní rok je pokles spotřeby cementu o zhruba o pět procent, čímž bychom se dostali zpět na výsledek roku 2010,“ uvedl předseda představenstva Českomoravského cementu.
Mezi největší výrobce cementu v Česku patří společnosti Českomoravský cement z německé skupiny HeidelbergCement, francouzský koncern Lafarge, produkující cement v Čížkovicích u Lovosic, výrobu ve východočeských Prachovicích provozuje švýcarský Holcim a v Hranicích na Moravě vyrábí firma z německé skupiny Dyckerhoff.
zpráva ČTK