Průmysl a obchod

Výroba cementu se v 1. čtvrtletí 2011 zvýšila

Tuzemská výroba cementu se v letošním prvním čtvrtletí zvýšila meziročně o 38 procent na necelých 540 tisíc tun. Zhruba o třetinu vzrostl také prodej cementu na tuzemském trhu. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu výrobců cementu ČR. Podle jednoho z hlavních producentů cementu ale hovořit o oživení trhu ještě zdaleka nelze.
„Současné oživení trhu lze přičíst spíše příznivým klimatickým podmínkám a nízké srovnávací základně loňského roku. Porovnávaná data prvního čtvrtletí letošního a loňského roku nejsou proto relevantní,“ řekl ČTK předseda představenstva společnosti Českomoravský cement Jan Hrozek.
Šéf přední cementářské firmy naopak soudí, že po dokončení aktuálně rozestavěných staveb se tuzemské stavebnictví ještě víc propadne. „Pro rok 2011 tedy můžeme očekávat další pokles spotřeby cementu. Dá se předpokládat, že stavebnictví se v tomto roce dostane na samé dno,“ poznamenal Hrozek. Stabilizaci stavebnictví očekává v roce 2012.
Z hlediska celoročních výsledků klesá v Česku produkce cementu nepřetržitě od roku 2008. Na vrcholu byla o rok dřív. V roce 2007 tuzemští cementáři vyrobili 4,8 miliónu tun cementu. Loni to bylo 3,3 miliónu tun.
zpráva ČTK