Průmysl a obchod

Výrobce cementu LafargeHolcim prodává svou indickou divizi

Největší světový výrobce cementu LafargeHolcim prodá svou indickou divizi Lafarge India firmě Nimra za 1,4 miliardy USD (34,3 miliardy Kč). LafargeHolcim prodává část majetku, aby získal peníze na snížení dluhu. LafargeHolcim se rozhodl do konce letošního roku prodat majetek za 3,5 miliardy švýcarských franků (87,1 miliardy Kč). Prodejem Lafarge India se firmě podařilo splnit zhruba dvě třetiny tohoto programu, napsala agentura Reuters.

Indická divize provozuje tři cementárny a dvě mlecí stanice s kapacitou produkce zhruba 11 miliónů tun ročně. Konglomerát Nimra má roční tržby kolem 1,1 miliardy USD a je aktivní v několika sektorech, včetně čisticích prostředků, produkce kalcinové sody a v oblasti balící techniky.

LafargeHolcim i po prodeji divize zůstane aktivní v Indii, která patří mezi nejrychleji rostoucí velké ekonomiky světa. Firma zde má ještě dvě dceřiné společnosti, ACC a Ambuja Cement, jejichž kombinovaná roční kapacita produkce činí více 60 miliónů tun cementu.

LafargeHolcim vznikl loni sloučením francouzské firmy Lafarge se švýcarskou Holcim v hodnotě 41 miliard eur (1,1 bilionu Kč).

zpráva ČTK