Průmysl a obchod

Výrobce dveří Solodoor i přes recesi stavebnictví zvýšil tržby

Sušický výrobce interiérových dveří a zárubní loni zvýšil obrat o 2 %. Utržil 290 miliónů korun a vyvezl desetinu produkce. O rok dříve vykázala firma meziroční nárůst prodeje o 3,6 %. Důvodem byl hlavně rostoucí prodej nových modelů dveří.
Podnik s 20procentním podílem na trhu loni prodal 137 000 dveří, což představuje pokles zhruba o 3 %, naopak o 2 % na 58 000 kusů posílil odbyt zárubní. Prodej táhnou především nové modelové řady a atraktivní povrchy dveří (např. napodobující strukturu přírodního dřeva) s vyšší přidanou hodnotou.
Firma loni vyvážela hlavně na Slovensko, ale i do Bulharska a Rumunska, kde má dceřinou společnost SC Solodoor SRL. Vyváží také do Běloruska, Kazachstánu a Rakouska. Zahraniční poptávka směřuje k dražším produktům. Díky internetové aplikaci se kupující i projektanti jednoduše orientují v široké škále modelů a sestaví dveře pro konkrétní interiéry.
Solodoor si pro výrobu zajišťuje učně z místní střední školy. Podobná praxe úspěšně funguje v německých podnicích, které v posledních letech posilují nábor řemeslníků v pohraničí ČR.
Ryze český podnik Solodoor funguje od roku 1997. O rok později zahájil výrobu dveří s ročním objemem 15 000 kusů, o šest let později výrobu zárubní. Za deset let produkci zdesetinásobil. Má 190 zaměstnanců.
zpráva ČTK