Průmysl a obchod

Výrobce panelů z lisované slámy vyveze výrobní linku do Turecka

Společnost Ekopanely CZ z Jedousova na Pardubicku dodá do Turecka linku na výrobu panelů z lisované slámy v hodnotě 20 miliónů korun. Pro podnik je to jeho dosud největší zakázka. ČTK to řekl jednatel Jan Bareš. V minulosti firma jednala o dodávce technologií například na Ukrajině, z kontraktu ale sešlo.

„Nyní jsme již ve stádiu výroby s tím, že linku musíme dodat do konce prvního pololetí letošního roku. Plánujeme další výrobu linek a jejich export mimo země Evropské unie. V současné době jednáme s partnery v Egyptě o dodávce linky na zpracování rýžové slámy,“ řekl Bareš.

Společnost zhotoví do města Gaziantep linku s roční kapacitou 350 000 metrů čtverečních vyrobených ekopanelů. Výrobní technologie stavebních panelů ze slámy vychází z vlastního vývoje, díky kterému firma drží několik průmyslových vzorů, řekl Bareš.

Společnost vyrábí samonosné panely z lisované obilné slámy, které jsou stavebními prvky pro stavbu rodinných domů. Používají se také jako náhrada sádrokartonů pro různé půdní vestavby a úpravy bytů. „Sláma pro panely je lisovaná pod vysokým tlakem do pevného jádra, čímž je zamezeno přístupu vzduchu v případě zahoření,“ popsal Bareš.

Podnik, který vznikl v roce 1999, loni společně s dceřinou firmou Ekopanely servis vykázal obrat 60 miliónů korun. Panely exportuje do Německa, Velké Británie, Francie a zákazníky má i v Rakousku. „Současné oživení stavební výroby na tuzemském trhu společně s exportem celé linky do Turecka by se letos mělo promítnout v dalším navýšení celkového obratu společnosti,“ míní Bareš.

Výrobce lisovaných panelů ze slámy je patrně jediným producentem ve střední Evropě. První domy ze slámy se stavěly ve Velké Británii po druhé světové válce, kdy byl nedostatek běžného stavebního materiálu. Sláma byla naopak dostupná a levná a ekopanely jsou tam stále akceptovaným tavebním prvkem. Budovy postavené z lisovaných slámových desek stojí také například v Austrálii.

zpráva ČTK