Průmysl a obchod

Výrobci stavebního pórobetonu Ytong klesly tržby i zisk

Výrobci stavebního pórobetonu Ytong, firmě Xella CZ, loni klesly tržby o 150 miliónů korun na 906 miliónů. Firma vydělala 160 miliónů korun. Na poklesu tržeb měl vliv pokles stavební výroby v ČR. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti založené ve Sbírce listin.
 
„Kromě malého segmentu domů s pečovatelskou službou a domovů-penzionů, se ostatní segmenty včetně bytové výstavby nacházely v útlumu,“ uvedli ve výroční zprávě jednatelé společnosti Wolfgang Freynschlag a Pal Matyas.
Výrobci stavebních materiálů si konkurují zejména v oblasti výstavby rodinných domů. Přestože se firmy snažily zvýšit ceny svých produktů, většině z nich se to nedařilo. „Bylo to ovlivněno mimo jiné také objemem výrobních kapacit převyšujícím poptávku trhu a nárůstem dovozu konkurenčních produktů a dovozem produktů, které se dříve na trhu neobjevovaly,“ uvedla firma ve výroční zprávě.
Xella loni investovala do výroby necelých 30 miliónů korun. Letos chce výrobu zvýšit o čtvrtinu. Xella loni koupila konkurenční Hebel CZ. Akvizici financovala Xella International.
Společnost Xella CZ vyrábí v Hrušovanech u Brna, Chlumčanech na Plzeňsku a Horních Počaplech na Mělnicku. Kromě pórobetonu firma vyrábí také vápencopískové tvárnice, sádrovláknité a izolační desky. Patří do mezinárodního koncernu Xella International GmbH, který je jedním z předních podniků na evropském trhu se stavebninami.
 
Tabulka: Hospodářské výsledky společnosti
Rok
Tržby v mil. Kč
Zisk v mil. Kč
Počet zaměstnanců
2011
1059,4
175,9
287
2012
906,6
160,0
286
Zdroj: výroční zpráva
zpráva ČTK