Průmysl a obchod

Výsledky předních výrobců stavebnin v Evropě zhoršila dlouhá zima

Dlouhá zima v Evropě a severní Americe zasáhla výsledky hospodaření předních evropských výrobců stavebnin Holcim, HeidelbergCement a Wienerberger. Špatné počasí se tak přidalo k dalším problémům, které tyto firmy trápí již delší dobu, a to nadměrná kapacita ve stavebním sektoru a pokles stavebních prací kvůli úsporným opatřením vlád.
Provozní zisk Holcimu klesl ve čtvrtletí o 17,8 procenta na 270 miliónů švýcarských franků (5,7 mld. Kč). Čistý zisk ale prudce vzrostl na 187 miliónů franků z 10 miliónů CHF loni díky prodeji čtvrtinového podílu v Cement Australia. Tržby firmy se pak snížily o 7,2 procenta na 4,3 miliardy švýcarských franků. Holcim je podle tržní kapitalizace největším výrobcem cementu na světě a předním dodavatelem kameniva.
HeidelbergCement prohloubil ve čtvrtletí ztrátu na 235 miliónů eur (6,1 mld. Kč) z 208 miliónů eur loni. Ztráta byla vyšší, než se čekalo, protože firma navýšila své rezervy kvůli pokutě od Evropské unie za cementový kartel. Tržby klesly o 1,4 procenta na 2,76 miliardy eur. Ztráta před zdaněním a úroky činila 17 miliónů eur ve srovnání se ziskem 1 milión eur loni.
Wienerberger ve čtvrtletí prohloubil ztrátu před zdaněním a úroky na 48,8 miliónu eur z 42,5 miliónu eur loni. Hrubý provozní zisk firmy se snížil o téměř polovinu na 2,1 miliónu z 3,9 miliónu eur. Příjmy se sice zvýšily o 34 procent na 491,9 miliónu eur, avšak hlavně kvůli převzetí firmy Pipelife. Bez zahrnutí nových akvizic se snížily. Firma současně v prohlášení varovala, že situaci v Nizozemsku, Francii, Polsku a České republice bude i nadále obtížná. Wienerberger je největším producentem cihel na světě.
Firmy na problémy stavebního sektoru odpovídají snižováním nákladů a prodejem majetku. Holcim zahájil snižování nákladů loni a do konce roku 2014 chce jeho prostřednictvím zvýšit zisk nejméně o 1,5 miliardy CHF. HeidelbergCement se v únoru rozhodl urychlit svůj program na snižování nákladů, který mu má do roku 2013 snížit náklady o jednu miliardu eur. Wienerberger již od počátku krize v roce 2009 uzavřel 60 závodů, z toho pět v minulém roce.

Všechny tři firmy působí i na českém trhu. Holcim patří mezi přední české výrobce a dodavatele cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Do skupiny HeidelbergCement patří v Česku společnosti Českomoravský beton, Českomoravský cement a Českomoravské štěrkovny. Wienerberger provozuje v Česku cihelny, vlastní podíl ve společnosti Tondach a prostřednictvím firmy Semmelrock ovládá výrobce betonové zámkové dlažby Colorbeton.
zpráva ČTK