Průmysl a obchod

Výzkumné centrum ČVUT v Kladně bude stavět Metrostav

České vysoké učení technické (ČVUT) vybralo firmu, která za několik týdnů začne stavět výzkumné centrum v areálu bývalých hutí Poldi u Kladna. Náklady na stavbu, vybavení přístroji a zahájení výzkumu budou kolem 750 miliónů korun. Výstavba by měla skončit příští rok v létě. 
ČTK to řekl vědecký pracovník ČVUT Antonín Lupíšek, který má stavbu výzkumného centra na starosti. Vědci budou v nové budově zkoumat, jak lze snížit energetickou náročnost budov.
Výzkumné centrum bude velkou halou, v které budou moci vědci postavit domy ve skutečné velikosti a následně budou zkoumat, jak jsou energeticky náročné. Ve výzkumném centru budou na objektech napodobovat například prostředí extrémních mrazů nebo naopak horka.
Zakázku na výstavbu podle Lupíška získala firma Metrostav, které už bylo předáno staveniště. Financování projektu se skládá z několika částí. Kromě výstavby za zhruba 280 miliónů korun, půjde asi 180 miliónů korun na vybavení přístroji a 120 miliónů bude sloužit k zahájení výzkumných projektů. „Jsou to peníze na zahájení výzkumu a nastartování spolupráce s průmyslem,“ upřesnil Lupíšek. Škola na projekt získala přes 600 miliónů z evropských fondů.
Stavba začne s půlročním zpožděním. Podle Lupíška je to kvůli tomu, že se od letošního dubna změnil zákon o zadávání veřejných zakázek, a škola musela zopakovat tendr na zhotovitele stavby. „Ministerstvo nám doporučilo výběrové řízení zrušit a začít znovu, aby nebylo podezření, že jsme se snažili na poslední chvíli proklouznout, a tím se to protáhlo," vysvětlil Lupíšek.
Ve Středočeském kraji je několik vědeckých center především v blízkém okolí Prahy. V Roztokách od konce loňského roku vědci pracují na vývoji a výzkumu motorů v areálu. Výstavba vědeckotechnického parku na výzkum materiálů byla nedávno zahájena také v Čelákovicích u Prahy. V Dolních Břežanech u Prahy zase má vyrůst vědecký park se superlaserem ELI, v Kralupech nad Vltavou se chystá centrum na výzkum chemických a fyzikálních vlastností stavebních materiálů i stavebních odpadů.
zpráva ČTK