Průmysl a obchod

Výzva sdružení CERPAD

V reakci na zastavení dotačního programu Nový PANEL a přerušení programu Zelená úsporám uspořádalo sdružení Centrum regenerace panelových domů (CERPAD) ve spolupráci se Svazem českých a moravských bytových družstev a SFŽP seminář zaměřený na doporučení, jak postupovat při přípravě a realizaci regenerace bytových domů v současných podmínkách, kdy jak program Zelená úsporám, tak program Nový PANEL byly v nedávných dnech zastaveny.
Z důvodu úsporných opatření státního rozpočtu s Panelem vláda nepočítá ani v příštím roce.
Účastníci semináře z řad zástupců vlastníků bytových domů (SVJ a bytových družstev) a z řad odborné veřejnosti (projektanti a specialisté na úspory energie) se jednomyslně shodli na tom, že program Nový PANEL představuje především z dlouhodobého hlediska pro českou ekonomiku jednoznačný přínos a stát by měl pokračovat v jeho podpoře. Výsledkem setkání je pak otevřený dopis adresovaný poslancům PSP ČR, ve kterém je vyzývají k podpoře návrhu na posílení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2011 ve prospěch programu Nový Panel v objemu alespoň 2,5 miliardy Kč.
Signatáři výzvy doporučují také v nejbližší době přijmout systémové opatření, které zajistí dlouhodobé fungování programu Nový PANEL nezávisle na každoročním schvalování částky určené pro tento program. Řešením by mohla být například úprava zákona o rozpočtovém určení daní, která zajistí průběžné financování Státního fondu rozvoje bydlení z části výnosů z DPH ve výši 2,5 miliardy Kč ročně.
 
Dotace Nový PANEL dokázala opravy panelových domů v posledních letech rozhýbat natolik, že se vlastníci domů přestali obávat vzít si na opravu domu úvěr a neodkládali opravu na dobu, kdy budou mít dost prostředků ve fondu oprav. Většina z více než dvou miliónů bytových a panelových domů, ve kterých bydlí přes 5 miliónů obyvatel, ještě neprošla kompletní opravou.
tisková zpráva