Průmysl a obchod

Vznikla Asociace inspektorů nemovitostí

Poptávka po službě inspekce nemovitostí v Česku roste. Zatímco před rokem bylo povědomí o této službě na českém trhu téměř nulové, letos se očekává, že ji využije jedno procento lidí, kteří kupují nebo prodávají nemovitost. Do pěti let by se mohla technická inspekce stát zcela běžnou součástí procesu prodeje nemovitosti.
Na kvalitu prověřování technického stavu objektů bude nově dohlížet Asociace inspektorů nemovitostí (AIN). Rozhodla se ji založit trojice leaderů trhu – společnost ABCHI Home Experts, firma Bytecheck a Nemopas společnosti DEK. Kromě těchto tří společností může technické prověření nemovitosti na určité úrovni provést téměř kdokoli z 30 tisíc autorizovaných inženýrů a techniků – členů ČKAIT. Úroveň služby, kterou jednotlivci nabízejí, se ale značně liší. Proto se leadeři trhu rozhodli založit profesní organizaci, která chce dohlížet na kvalitu poskytovaných služeb a chránit tím zákazníka.
„Chceme být zárukou kvality v tomto novém oboru, proto naši členové musí splňovat velmi přísné požadavky na dosažené odborné vzdělání a musí také složit poměrně náročné zkoušky,“ řekl nově zvolený předseda Asociace inspektorů nemovitostí Radim Mařík.
Členem asociace se může stát jakýkoli subjekt nebo expert, který splní základní požadavky, složí příslušné zkoušky a zaváže se, že bude dodržovat stanovy a etický kodex asociace. Do budoucna se chce asociace stát i místem, které bude řešit případné spory zákazníků s inspektory, kteří se v rámci provedené inspekce dopustili chyb.
tisková zpráva