Průmysl a obchod

Vznikla petice za vyhlášení žižkovského nákladového nádraží památkou

Sdružení nazvané Tady není developerovo (TND) organizuje internetovou petici za vyhlášení Nákladového nádraží Žižkov památkou. Ministerstvo kultury už část nádraží kulturní památkou vyhlásilo, ale majitel pozemku, kterým jsou České dráhy, se proti rozhodnutí odvolal. Členové sdružení chtějí petici předat ministrovi kultury, který má při rozhodování o vyhlášení památky poslední slovo.
Na tiskové konferenci to řekla místopředsedkyně sdružení Helena Benýšková. Petici zatím podepsalo přes 400 lidí.
Areál nádraží plánuje přestavět společnost Žižkov station development, kterou vlastní České dráhy a Sekyra Group. Během přestavby má být zbourána hlavní funkcionalistická budova nádraží, kolem by pak měly vyrůst především bytové domy. Zbourání podporuje i magistrátní odbor památkové péče a radnice Prahy 3, na jejímž území se nádraží nachází. Radnice se obává, že v případě prohlášení budovy památkou nebudou peníze na její opravu. Podle mluvčího radnice Jana Sotony hrozí, že se rozsáhlý objekt stane squatem a bydlištěm bezdomovců. Radnice také argumentuje tím, že objekt brání prodloužení Olšanské ulice a vytvoření takzvané Jarovské spojky, která by území napojila na Štěrboholskou radiálu.
Podle sdružení ale není potřeba hlavní budovu bourat, je možné ji do nového projektu zapojit. Podle architekta Zdeňka Lukeše, který sdružení podporuje, může Olšanská ulice budovu nádraží podjíždět pod zemí nebo objet kolem. „Tato budova nemá obdoby, má obrovské možnosti využití,“ poznamenal Lukeš. Podle něj by v ní mohly být například depozitáře.
Památkou by se podle rozhodnutí Ministerstva kultury měla stát hlavní budova, přilehlé vrátnice a oplocení. Hlavní budova ve tvaru písmene U je tvořena administrativní částí podél ulice Jana Želivského a dvěma křídly překladišť. Křídla budovy jsou propojena pouze na úrovni suterénu, na povrchu vypadají jako samostatné budovy.
Hlavní funkcionalistickou budovu o víkendu poškodil vagon nákladního vlaku, který při posunování na nádraží do budovy narazil. Případ vyšetřuje Drážní inspekce. Podle Českých drah nebyla narušena statika. Dráhy slíbily, že budovu opraví.
Sdružení Tady není developerovo se chce zaměřovat i na jiné stavební projekty, které se na území Prahy 3 plánují. Nelíbí se mu například záměr výstavby malometrážních bytů v parku Pražačka, chystaná pěší lávka mezi Vítkovem a Parukářkou ani garáže na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Chceme naši čtvrť rozvíjet, ne ji konzervovat. Odmítáme ale diktát developerů a bojácných politiků,“ uvedlo sdružení, které se chce účastnit stavebních řízení a volávat diskusi o nových stavbách ve třetím obvodu.
Petici najdete ZDE.
zpráva ČTK, wd