Průmysl a obchod

Wienerberger slavnostně otevřel první výrobní linku v ČR na cihly plněné minerální vatou

Společnost Wienerberger cihlářský průmysl (WCP) slavnostně zahájila dne 26. března 2014 výrobu cihel plněných minerální vatou Porotherm T Profi v cihelně Novosedly na jižní Moravě.  Do nové, plně automatické výrobní linky společnost investovala 57 mil. Kč. Jedná se o první moderní linku tohoto druhu v České republice, která bude své technologicky vyspělé výrobky dodávat zejména na trh v České republice s možností exportu do Polska a na Slovensko.
Slavnostního zahájení výroby se kromě generálního ředitele WCP Josefa Kotka zúčastnil i Heimo Scheuch, CEO (obchodní ředitel) Wienerberger AG. Zahájení výroby je vyvrcholením úsilí odborníků z vlastního vývoje společnosti Wienerberger a spolupracujících institucí VUT v Brně, TZÚS Praha a Brno, CSI Praha a PAVÚS Praha. Projekt instalace výrobní linky byl realizován za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s agenturou CzechInvest – Operační program Podnikání a inovace – Program inovace – Inovační projekt – číslo projektu 4.1.IN04/896. Vývoj cihel plněných minerální vatou probíhal taktéž za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci programu TIP projekt č. FR-TI3/231 Vývoj zděných konstrukcí za účelem zlepšení užitných vlastností staveb.
Výrobu cihel na nové automatické lince si můžete prohlédnout např. zde.
„Zařízení dodala německá firma WKB, která do projektu zapracovala moderní prvky, jako roboty, které s přesností na milimetr dokáží opakovat jednotlivé úkony. Kameru, která v průběhu výroby snímá a vyhodnocuje, zda cihelné polotovary mají předepsaný tvar otvorů a v případě zjištění neshody linku včas zastaví. Řezací stolice na minerální vlnu, která je vyzbrojena noži s tzv. servopohony, což umožňuje z místa obsluhy na dotykovém ovládacím panelu měnit délku přířezů vlny po milimetrech. Fóliovací stroj, který má integrovaný radar, díky kterému dokáže na každou paletu s výrobky připravit přesný rozměr pytle ze stretch-hood-fólie. Velkou výhodou tohoto typu fólie je „předpětí“, které si zachovává po celou dobu skladování a transportu až na stavbu ke konečnému zákazníkovi, takže výrobky se při přepravě nemohou uvolnit a vzájemným třením poškodit,“ říká o nové lince ředitel novosedelské cihelny Richard Korenko.

Cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou jsou určeny pro výstavbu nízkoenergetických budov, rodinných a bytových domů bez nutnosti zdivo dodatečně zateplovat. Plnění přísných podmínek energeticky efektivní výstavby na tepelněizolační vlastnosti obvodových konstrukcí zajišťuje tepelná izolace ve formě minerální čedičové vaty integrovaná uvnitř dutin. Hodnota prostupu tepla stěnou U se pohybuje od 0,14 do 0,22 W/m².K podle tloušťky použitého zdiva a s rezervou vyhovuje zpřísněným požadavkům na obálku budov upravených prováděcí vyhláškou k zákonu o hospodaření energií s platností od 1. 4. 2013. Technologie cihel plněných minerální vatou je jasnou odpovědí na požadavky v budoucnu kladené na budovy s téměř nulovou spotřebou energie.
Výborných tepelněizolačních parametrů dosahují cihly Porotherm T Profi i díky kvalitě těžené cihlářské novosedelské hlíny, která patří mezi nejlepší v celé skupině Wienerberger AG. Surovina je velmi plastická a keramický střep má velmi nízkou tepelnou vodivost za současného zachování dostatečně vysoké pevnosti.
Zdivo z cihel plněných minerální vatou není náchylné na mechanické a biotické poškození, pálená keramika chrání izolant skrytý uvnitř cihel. Díky vlastnostem minerální vaty v kombinaci s konstrukcí cihly vytváří též vysokou akustickou ochranu proti hluku. Cihly plněné minerální vatou splňují podmínky na vysokou požární odolnost. Cihelný střep i minerální vata jsou materiály nehořlavé a jsou zařazeny v nejvyšší třídě reakce na oheň A1.
Statické a protipožární hodnoty neovlivňuje pouze materiálové složení zdiva, ale také konstrukce samotného bloku. Velká tloušťka obvodových i vnitřních žeber zaručuje bezpečné přenesení zatížení od vodorovných konstrukcí a příznivě ovlivňuje chování při seizmickém zatížení. Uspořádání vnitřních žeber cihly zajišťuje kontakt celé plochy keramiky mezi jednotlivými vrstvami zdiva a je tak využita naprostá většina plochy cihelného střepu pro přenesení svislého zatížení. Proto se cihly Porotherm T Profi liší od běžného zdiva tím, že vykazují vyšší únosnost i při relativně menší uváděné pevnosti.
Sortiment keramického zdiva Porotherm T Profi domácí produkce obsahuje základní cihelné bloky a dvojbloky polovičních cihel ve formátech pro zdivo tloušťky 50, 44, 38 a 30 cm (např. Porotherm 50 T Profi a Porotherm 50 T Profi 1/2). Keramické bloky jsou broušené a mohou být zděny již zavedenou technologií celoplošně nanášené tenkovrstvé malty. Nově bude pro cihly plněné minerální vatou od 1. 4. 2014 zavedena také technologie zdění na lepidlo Porotherm Dryfix.extra.

wd s použitím podkladů společnosti WCP