Průmysl a obchod, Zděné konstrukce

Wienerberger vyrábí cihly už dvě staletí

Největší evropský výrobce pálených cihel společnost Wienerberger si v letošním roce připomíná dvousté výročí od svého založení. Významné výročí společnost zastihlo v období zásadních změn a rozvoje zákaznických služeb. Firmu Wienerberger Ziegelindustrie založil v roce 1819 Alois Miesbach, rodák z malé obce na Moravě (inspirovaný firmou svého otce) a na kopci zvaném Wienerberg, jižně od Vídně, začal vyrábět cihly novým způsobem ve vypalovacích pecích, které sám navrhl.

Firmu Wienerberger Ziegelindustrie založil v roce 1819 Alois Miesbach, rodák z malé obce na Moravě

Jeho podnik se úspěšně rozrůstal a vzápětí se stal jedním z největších v regionu. Po Miesbachově smrti se konsorcia ujal jeho synovec Heinrich Drasche, který už v roce 1860 koupil patent na kruhovou pec. Šlo o kruhovou pec s 30 komorami přístupnými zvenčí, kterými oheň obíhal měsíce i roky. Odrazem úspěchu bylo i to, že společnost jako jedna z prvních v roce 1869 vstoupila na Vídeňskou akciovou burzu. Od té doby firma prošla mnoha obdobími konjunktury i recese v závislosti na vývoji politické a hospodářské situace v Rakousku i v Evropě. Wienerberger se velkou měrou podílel na přerodu Vídně z pevnosti v moderní velkoměsto. Velkolepé stavby na Ringstraße z cihel a terakoty vybudované v letech 1850–1890 jsou toho dokladem.

Dnes je Wienerberger největším výrobcem pálených cihel v Evropě a jeho název sám o sobě je synonymem pro moderní a kvalitní stavební materiály. Oprávněně, neboť to byl právě Wienerberger, kdo například na trh v polovině 20. století jako první uvedl duté – děrované – cihly s výrazně vyššími tepelněizolačními vlastnostmi. Dalším významným obdobím byl přelom 70. a 80. let. Ten přinesl v důsledku předchozí tzv. ropné krize další technologické inovace, které se odrazily v nových produktových řadách, známých široké veřejnosti pod názvy POROTHERM a POROTON.

Do České republiky vstoupil Wienerberger v roce 1992 zakoupením podílu v Cihelně Novosedly. Postupně byly do skupiny začleněny další cihelny včetně největšího konkurenta, společnosti LATER Chrudim, nebo Cihelny Kinský v Kostelci nad Orlicí.

Sídlo firmy Wienerberger, s. r. o., v Českých BudějovicíchPorotherm T Profi – cihla s integrovanou minerální izolací

Za 20 let působení na našem trhu firma výrazně rozšířila výrobní kapacity a produktové portfolio. Z celé řady inovací je nezbytné vypíchnout vývoj akustických cihel a uvedení na trh cihel s integrovanou minerální izolací Porotherm T Profi. Zatím posledním významným krokem ve vývoji společnosti je její sloučení s firmou Tondach, výrobcem pálené střešní krytiny, které bylo dovršeno v květnu 2019. „Byl to logický a přirozený krok ve vývoji společnosti Wienerberger a jsme rádi, že jsme naplnili očekávání, že český trh má velký potenciál a v Česku umíme získat kvalifikované a pracovité lidi,“ komentuje úspěch společnosti Wienerberger v České republice její jednatel Luděk Bárta.

Wienerberger i po dvou stoletích stále generuje silné inovace a vývoj nových výrobků pro něj nikdy nekončí. Současnou prioritou je koncept domu e4, vytvořený na bázi tradičních, ale moderními technologiemi přizpůsobených materiálů, esteticky hodnotný, ohleduplný nejen k rozpočtům investorů, ale i k jejich zdraví a životnímu prostředí. Strategie Wienerbergeru vychází z nastřádaných zkušeností a velkého technického potenciálu celé skupiny. Soustřeďuje množství nadšených odborníků k tomu, aby zdokonaloval stavební technologie a umožnil lidem zdravé, pohodlné a dostupné bydlení. „Jsme hrdí na dlouhou tradici a jméno Wienerberger, na to, co dokázaly předchozí generace, na výrobky a služby, které jsme vytvořili pro naše zákazníky. Ceníme si, že nás zákazníci vnímají jako jedničku a lídra trhu. Zároveň to je velký závazek pro naše další podnikání. Naší ambicí je nabízet lidem to nejlepší bydlení,“ doplňuje Ing. Bárta.

Milníky v historii Wienerbergeru

tisková zpráva, wd