Průmysl a obchod

Window Holding chystá expanzi do zahraničí

Společnost Window Holding, největší výrobce oken v Česku, chce v příštích letech proniknout do zahraničí. Nyní tvoří vývoz zhruba pět procent tržeb firmy, za tři až pět let chce však společnost získávat z exportu 20 až 30 procent výnosů. ČTK to řekl generální ředitel Window Holding Jan Tušl.
Tržby holdingu v roce 2011 vzrostly asi o 3 procenta na 2 miliardy korun. Další výsledky společnost nezveřejňuje.
„Snažíme se soustředit na Německo a několik dalších západoevropských trhů,“ uvedl šéf okenářské skupiny. „Domácí trh nás ale bude živit dál, je pro nás klíčový,“ dodal Tušl.
V Česku činil v roce 2011 objem trhu s okny přibližně deset miliard korun, zhruba třetinu z toho tvořily výrobky z dovozu. Letos očekává šéf Window Holding pokles objemu trhu o deset až 15 procent. Rozdíl mezi objemem trhu a počtem prodaných oken podle Tušla způsobuje záplava levných, ale nekvalitních produktů.
Holding má nyní na českém trhu zhruba 20procentní podíl, plánuje jeho další mírné zvyšování. Nevyhýbá se ani nákupům konkurenčních výrobců, kvůli stavu trhu ale k akvizicím přistupuje opatrně. Za svou hlavní výhodu proti konkurentům považuje Window Holding důraz na kvalitu a širší rozsah poskytovaných služeb.
Window Holding vyrábí v pěti výrobních závodech okna značek Vekra, Otherm a TWW. Skupina dohromady zaměstnává kolem 900 lidí. Akcionářskou strukturu Window Holding tvoří nyní deset fyzických osob z Česka a Slovenska, většina z nich jsou lidé spojení s finanční skupinou Wood & Company.
zpráva ČTK