Průmysl a obchod

Window Holding zdraží od dubna okna o pět až sedm procent

V průměru o pět až sedm procent zdraží své výrobky od 1. dubna největší tuzemský výrobce plastových oken Window Holding, který má pětinový podíl na trhu. Serveru iHNed.cz to řekl ředitel firmy Jan Tušl. Hlavním důvodem je podle něj to, že výrazně rostou ceny vstupů, a to především ropy.
„PVC je navázané na ropu, sklo je navázané na ropu a ocel je navázaná na hlavní komoditní burzy, které jsou také navázané na ropu," popsal Tušl. Výrobci už tak podle něj nemají další prostor pro snižování svých marží, navíc se projeví konjunktura v Evropě a situace na hypotečním trhu.
Za poslední dva roky ceny oken kvůli krizi a přeplněnosti trhu, na který se tlačí například i výrobci z Polska, klesly v průměru o 15 procent. „Ty ceny se budou vracet do původních poloh, ale bude to trvat několik let," odhadl Tušl.
Firma přitom současně očekává prudký nárůst poptávky kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty. Když se od roku 2008 měnila snížená sazba DPH z pěti na devět procent, měly firmy Window Holdingu nárůst výroby o 80 procent.
„Něco podobného čekáme nyní. Pokud by to zvýšení DPH bylo o původně navrhovaných deset procent, tak by to mělo dramatický efekt. V minulosti to byly čtyři procenta a udělalo to paseku na tom trhu," podotkl Tušl. Dodal, že nynější plán vládní koalice na dvoustupňové zvýšení DPH je mnohem logičtější pro výrobce. „Oddaluje tvorbu nadbytečné poptávky a zajišťuje hladší kontinuitu vývoje trhu nejen s okenními výplněmi," dodal.
Vládní koalice se počátkem března dohodla, že od roku 2012 se zvýší spodní sazba DPH z deseti na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Původně přitom vláda plánovala sjednocení na 20 procentech. Politici zdůvodňují změnu nutností financovat plánovanou důchodovou reformu.
Pod Window Holding patří pět výrobních závodů – ve Staré Pace na Jičínsku, v Lázních Toušeň u Prahy, ve Velkém Meziříčí na Žďársku, v Husinci na Prachaticku a v Zašové na Moravě. Skupina dohromady zaměstnává přibližně 1000 lidí. Ambicí skupiny je být nejsilnější okenářskou skupinou ve střední Evropě.
zpráva ČTK