Průmysl a obchod

Z programu Nová Zelená úsporám se vyčerpala téměř jedna miliarda korun

Téměř jedna miliarda korun se pravděpodobně vyčerpala z účtu programu Nová Zelená úsporám 2013, který poskytuje státní příspěvek na rekonstrukce a zateplení rodinných domů. Úředníci nyní dokumenty zpracovávají, finální částku a počty žadatelů oznámí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) tento týden.
Lidé mohli posílat žádosti od poloviny srpna do pátečního poledne. MŽP přitom termín o tři týdny prodloužilo, protože na jednomiliardovém účtu zbývalo na konci listopadu 80 miliónů; tento čtvrtek už jen zhruba 26 miliónů. Pokud nějaké peníze zbudou, zůstanou na účtu Státního fondu životního prostředí.
Podle předběžných odhadů přišlo nejvíc žádostí pro oblast A – na snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. O program mohl být podle kritiků ale větší zájem, kdyby ho na začátku neprovázela nejistota a nezatěžovala administrativa. Například prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš prohlásil, že jedna miliarda korun, která byla letos vyčleněna, je naprosto nedostatečná.
Vlastníci rodinných domů budou moct žádat o podporu i v navazujícím stejnojmenném programu, který by měl začít v lednu. MŽP chce na něj poslat v roce 2014 nejméně dvě miliardy korun z příjmů z prodeje emisních povolenek. Do roku 2020 má stát poskytnout dotace ve výši 27 miliard korun.
zpráva ČTK