Průmysl a obchod

Z velkých stavebních firem bude letos zvyšovat mzdy jen jedna

Dosavadní výsledky letošního kolektivního vyjednávání ve velkých stavebních firmách v ČR zatím zaměstnancům příliš optimismu neskýtají. Růst mezd dosud ohlásila jediná firma, ve třech podnicích zůstanou mzdy na loňské úrovni, v jedné společnosti se ještě vyjednává. Vyplývá to ze zjištění ČTK mezi firmami.
Z hlediska zaměstnanců nejlepší výsledek dosavadních kolektivních vyjednávání ohlásil Strabag. „Pokud jde o mzdy, bylo dojednáno zvýšení o tři procenta u dělnických profesí a 2,5 procenta u ostatních zaměstnanců,“ řekla ČTK mluvčí Strabagu Edita Novotná.
Ve skupině Eurovia kolektivní vyjednávání ještě není uzavřené. „Ovšem z hlediska mezd je již dohodnuto mezi všemi odborovými organizacemi i společnostmi, že v roce 2012 nedojde ke zvýšení vůči přecházejícímu roku,“ uvedla mluvčí Eurovie CS Petra Kučerová.
Žádného plošného zvýšení mezd se nedočkají ani pracovníci Skansky a Metrostavu. Ve společnosti Hochtief CZ odboráři s vedením firmy dosud vyjednávají.
Na úrovni celého odvětví je letošní vývoj minimálních mzdových tarifů dosud otevřený. Odborový svaz Stavba a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR se ani po dvou vyjednávacích kolech a setkání šéfů obou organizací nedohodly. Odbory původně požadovaly na úrovni odvětví zvýšení tarifů o pět procent, následně byly ochotné přistoupit i na zvýšení o 1,9 procenta. Zaměstnavatelé ale navrhují ponechání minimálních mzdových tarifů na úrovni roku 2011. Další jednání se uskuteční za účasti zprostředkovatele.
Výkon stavebnictví v roce 2011 podle ČSÚ klesl o 3,1 procenta. Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni meziročně snížil o 5,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,5 procenta na 29 206 korun.
zpráva ČTK