Průmysl a obchod

Za zřícení střechy haly v České Třebové dostali projektanti podmíněné tresty a pokutu

Dva muže, kteří se podíleli na projektu střechy sportovní haly v České Třebové, potrestal Okresní soud v Ústí nad Orlicí podmíněnými tresty. Střecha se loni zřítila při zápase, v hale bylo asi 80 lidí. Všem se podařilo bez úhony z místa neštěstí utéct. Projektant Pavel Škorpil byl odsouzen na dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky, statik Jiří Khol, který měl projekt kontrolovat, dostal stejný trest. Škoda dosáhla zhruba 20 miliónů korun.

Podle soudního znalce se střecha zřítila kvůli špatnému a poddimenzovanému spoji dolní pásnice, která byla rozdělena na dva díly. Střešní konstrukce byla sestavena z dřevěných vazníků. Znalec konstatoval, že mezi statickým modelem a realizací konstrukce nebyl soulad, střecha byla nedostatečně ztužena a při stavbě chyběly pravidelné kontroly.

Obžaloba kladla Škorpilovi za vinu, že přeponu trojúhelníkového vazníku rozdělil kvůli snazší přepravě materiálu na dvě části. Ve výkresu projektové dokumentace rozdělení naznačeno nebylo, dva díly takzvané dolní pásnice však byly uvedeny ve výčtu jednotlivých prvků. V místě spoje pak v konstrukci střechy povolil nejdříve jeden vazník a následně se zhroutily všechny. Podle předsedy soudu Richarda Andera bylo neštěstí zaviněno i nepořádkem a špatnou kontrolou v subdodavatelské firmě, která konstrukci dodávala.

Halu stavěla pro Pardubický kraj společnost Profistav Litomyšl, na střechu si najala subdodavatele. Pardubický kraj původní objekt dal postavit téměř za 58 miliónů korun. Škody se hradily z pojištění generálního dodavatele a firmy Cecolegno, kterou pád střechy přivedl ke krachu. Po obou obžalovaných mohou náhradu škody požadovat pojišťovny i společnost Profistav v občanskoprávním řízení.

Oběma mužům soud uložil ještě peněžité tresty, Škorpilovi 200 000 korun a Kholovi 100 000 korun. Škorpil navíc dostal tříletý zákaz činnosti. Škorpil zavinění odmítl. Podle něj vznikla závada při výrobě vazníků a jejich montáži. Rozsudek zatím není pravomocný, obhájci obou obžalovaných se na místě odvolali.

zpráva ČTK