Průmysl a obchod

Začala oprava Flemmichovy vily v Krnově

Celkem 900 000 korun bude stát odstranění škod, které na přelomu února a března napáchala havárie rozvodů vody v památkově chráněné Flemmichově vile v Krnově na Bruntálsku. Opravy, které začaly tento týden, potrvají dva měsíce. ČTK o tom informovala krnovská mluvčí Dita Círová.
Před dvěma lety byla vila kompletně rekonstruována za 9 miliónů korun. Voda nyní poničila především repliky původních podlah z dýhovaných intarzovaných parket, ale také stěny a koberce a zateklo i do nového klavíru. Ve vile jsou výstavní prostory městského muzea. Od havárie je zavřená, znovu otevřít by se měla v červnu.
„Během vysoušení objektu jsme již oklepali část omítek v přízemí a ve sklepě a seškrábali zatečené malby na stropech ve vstupní hale. Nyní přichází nejpodstatnější část – strhávání podlahy z intarzovaných dřevěných kazet ve foyeru a ve výstavních prostorách v přízemí,“ uvedl Vlastimil Štverák z odboru školství, kultury a sportu.
Havárii, která se stala v noci na 1. března, způsobila prasklá přívodní hadička vody do nádržky na úklidové toaletě v prvním patře. Voda pak protekla stropem až do sklepa. Mluvčí uvedla, že škodu hradí pojišťovna.
„Aby se situace neopakovala, vyměníme opletené pancéřové hadičky na přívodech k nádržkám všech WC za nerezové trubky a na přívodní vodovodní potrubí do Flemmichovy vily bude umístěn regulátor tlaku, který eliminuje výkyvy tlaku ve vodovodním řadu,“ uvedl Štverák.
Po opravě v místnostech s intarzovanými parketami přibudou měřiče vlhkosti vzduchu. Budou hlídat, aby se parkety v suchém prostředí nekroutily. „Jakmile se předepsaná vlhkost vzduchu sníží pod výrobcem stanovenou hodnotu, budou pracovníci Městského informačního a kulturního střediska vědět, že musejí otevřít okna a začít větrat,“ doplnil Štverák.
zpráva ČTK