Průmysl a obchod

Začala rekonstrukce fasády historické budovy Národního divadla

Dlouho očekávaná rekonstrukce fasády historické budovy Národního divadla v Praze právě začíná. Náročné opravy budou probíhat až do konce roku 2015, ale chod divadla jimi nebude nijak zásadně omezen. Návštěvníci se do budovy dostanou bez problémů jak vchodem z Národní třídy, tak i bezbariérovým vchodem z Masarykova nábřeží. Dopravní provoz nebude přerušen ani na Masarykově nábřeží, ani na Národní třídě.
Podle projektové dokumentace OMNIA projekt, s. r. o., rekonstrukci provede OHL ŽS, a. s., divize Plzeň. Celkové náklady rekonstrukce dosáhnou 78,81 mil. Kč (bez DPH).
„Rekonstrukce Zítkovy budovy je nesmírně obtížný projekt, který vzhledem ke stavu pláště budovy není možné odkládat,“ řekl PhDr. Ondřej Černý, ředitel Národního divadla. „Restaurátoři a další specialisté se budou muset vyrovnat nejen s původními unikátními stavebními postupy, ale i s nedokonalostmi dřívějších oprav. Minimálně v raných fázích nebude mít rekonstrukce žádný vliv na provoz divadla,“ dodal.
Generální opravou projde obvodový plášť historické budovy, a to včetně všech plošných, plastických, zdobných a uměleckých prvků z kamene, omítky i štuku a také oplechované části fasády, mříže, podstavce, nástěnné malby, okna, dveře, terasy a balkony. Součástí zakázky je rovněž vnější stožárové osvětlení budovy, dlažba pod vstupním portikem a kočárovnou, vnější zóny pro očištění obuvi, podstavce trig a balustrádové zábradlí mostu nad Divadelní ulicí, včetně nové kamenné lavičky.
„Rekonstrukci budeme provádět tak, aby byl nejen provoz divadla, ale i jeho vnější vzhled zasažen co nejméně. Proto budeme vždy opravovat jen jednu stranu budovy,“ řekl Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel OHL ŽS, a. s.
Rekonstrukce bude probíhat ve čtyřech samostatných etapách, opláštěna bude vždy pouze jedna fasáda. Po celou dobu rekonstrukce fasády na Národní třídě i fasády na Masarykově nábřeží bude chodcům umožněn bezpečný průchod podchozím lešením.
V první etapě, která právě začala a bude trvat zhruba rok, budou opraveny balkóny a terasy po celém obvodu budovy a bude zrekonstruována severní fasáda, tedy průčelí na Národní třídě. Bezpečný a pohodlný přístup k hlavnímu vchodu divákům zajistí stříška s průchodem pod lešením. Návštěvníci se tak nemusí obávat žádných nepříjemností. Práce prováděné v druhé a třetí etapě budou mít na návštěvníky minimální dopad. Poslední etapa, tedy oprava fasády směrem k Vltavě, se uskuteční v roce 2015 a nijak neomezí bezbariérový návštěvnický vchod.
Protože se jedná o národní kulturní památku, celou rekonstrukci bude průběžně kontrolovat Národní památkový ústav v čele s PhDr. Pavlem Jerie. Rekonstrukci předcházel důkladný restaurátorský průzkum a podílí se na ní řada odborníků z Akademie výtvarných umění, Univerzity Karlovy, VŠCHT v Praze či Akademie věd.
tisková zpráva