Průmysl a obchod

Začala rekonstrukce železniční stanice Strakonice za 456 miliónů

Ve Strakonicích začala rekonstrukce železniční stanice. Bude stát 456 mil. Kč. Na nádraží vznikne podchod i ostrovní nástupiště, vyměněny budou koleje a výhybky. ČTK to řekl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý.

„V rámci trati České Budějovice – Plzeň má železniční stanice Strakonice mimořádně důležité postavení, protože do ní zaúsťují regionální tratě z Volar a Březnice. V současnosti je v nevyhovujícím stavu, disponuje pouze úrovňovými nástupišti a přechody a zastaralým zabezpečovacím zařízením. Rekonstrukce zvýší propustnost stanice a také bezpečnost a komfort cestujících,“ uvedl.

Podchod pod kolejištěm umožní přístup na dvě zastřešená ostrovní nástupiště, a to bezbariérově, protože součástí stavebních úprav je i instalace výtahů. Díky finančnímu příspěvku města podchod vyústí až u hřbitova na druhé straně nádraží. Orientaci cestujících v tomto frekventovaném dopravním uzlu pomůže zlepšit nový informační systém, jejich bezpečnost zase posílí kamery.

Projekt významně zkvalitní také provozní parametry stanice Strakonice. Nové uspořádání kolejových rozvětvení umožní současné vjezdy vlaků ze všech směrů. Vznikne nová budova řízení provozu železniční dopravy.

Investorem stavby je SŽDC, financována je ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Až 85 procent nákladů by mělo být dotováno z operačního programu EU Doprava.

zpráva ČTK