Průmysl a obchod

Začala stavba nové lanovky na Sněžku

V Peci pod Sněžkou oficiálně začala stavba nové lanovky na nejvyšší českou horu Sněžku. Nové zařízení nahradí přes 60 let starou lanovku. Město za novou lanovku zaplatí 299 miliónů korun bez DPH, z nichž 230 miliónů korun pokryje dotace z Evropské unie.
Stará lanovka by měla být v chodu do července 2012, nová by měla být hotová na jaře 2014. Novou lanovku staví trutnovská stavební společnost BAK, a to ve sdružení s lanovkářskou společností Leitner. Sdružení BAK a Leitner nabídlo v tendru ze třech uchazečů nejnižší cenu.
Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z nynějších 25 minut na zhruba 16 minut. Nová lanovka bude navíc lépe odolávat větru. Nová bude i dolní stanice lanovky, posune se k parkovišti k chatě Lesovna. Celková délka lanovky se tím prodlouží zhruba o 200 metrů na celkových 3684 metrů. Mezistanice na Růžové hoře a horní stanice na Sněžce zůstanou na svých místech.
zpráva ČTK