Průmysl a obchod

Začala stavba trati, která napojí letiště v Mošnově na železnici

Slavnostním poklepem na kolejnici v Mošnově na Novojičínsku začala stavba železnice, která spojí ostravské Letiště Leoše Janáčka s železniční stanicí Sedlnice. Tou vede trať, která se ve Studénce napojuje na koridor mezi Ostravou a Prahou. 
 
Nová trať bude dlouhá 2,9 kilometru, její vybudování bude stát přes 580 miliónů korun a hotová má být na konci příštího roku. Řekli to dnes představitelé kraje.
Kraj počítá s tím, že 85 procent nákladů zaplatí evropské dotace. Trať bude jednokolejná, její součástí bude silniční nadjezd i zastřešený terminál. Přestupní terminál, před kterým vznikne parkoviště, bude s odbavovací letištní halou propojený krytou chodbou. Kromě letiště a cestujících budou železnici využívat i firmy v mošnovské průmyslové zóně. Trať postaví společnost Eurovia CS.
Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že masivní investice do železniční infrastruktury sice nebude mít v praxi okamžitý efekt, ale jde o krok s velkým potenciálem do budoucna. Projekt usnadní přepravu lidí i zboží. „Trať bude bezesporu využita, jinak by to byla investice, kterou by bylo naprosto zbytečné realizovat,“ řekl hejtman.
Důležité podle něj bude napojení průmyslové zóny. „Průmyslovou zónu lze považovat za strategickou. Stále je tam volných zhruba 80 hektarů. Je to také jeden z požadavků investorů, kteří se zajímají o Moravskoslezský kraj a jaké jsou další možnosti dopravy,“ řekl Novák. Dodal, že zóna tak bude kromě letiště a dálnice napojena i na hlavní železniční koridor.
Z ostravského letiště nyní létají pravidelné linky jen do Prahy, Paříže a Londýna a v letní sezóně také do turistických destinací zejména ve Středomoří.
zpráva ČTK
 
Informace o projektu najdete také zde.