Průmysl a obchod

Začátkem příštího roku začne v Plzni další velká oprava kolejišť

Začátkem příštího roku začne v Plzni další velká modernizace všech kolejí od hlavního vlakového nádraží směrem na Prahu k zastávce Plzeň-Doubravka. Akce za zhruba jednu miliardu korun bude podobná právě dokončované úpravě železničního uzlu v opačném směru na Domažlice za 950 miliónů Kč. 
 
Půjde o opravy kolejí, mostů, nástupišť, výhybek, trakce i kabeláže, ale bez podchodů, řekl ČTK náměstek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Mojmír Nejezchleb.
„Probíhá soutěž na zhotovitele. Otevírání obálek bude v prosinci. Do konce ledna bude výběr dodavatele uzavřený, pokud nenastanou problémy," uvedl. Podle náměstka se kvůli krizi ve stavebnictví přihlásila desítka potenciálních dodavatelů. Stavbu zahájí SŽDC ihned po vyhlášení vítěze, skončí v roce 2016. „Její součástí už nebudou podchody, jako je tomu u dokončovaného západního zhlaví (rozvětvení traťové koleje). Půjde vyloženě o kolejařinu na povrchu,“ uvedl. Akce bude opět financovaná z evropských operačních programů Doprava I a II, z nichž investorská SŽDC získá do 75 procent nákladů stavby.
Dokončovaná modernizace uzlu ve směru na Domažlice začala v listopadu 2011 a skončí příští rok v květnu. Železniční doprava ve směru na Cheb a Domažlice je v době oprav vždy vedena alespoň po jedné koleji. Podle hlavního inženýra Martina Krause ze SŽDC je hotovo přes 90 procent objemu prací, schází dodělat podchody z hlavního nádraží do Šumavské ulice a na druhé straně do Železniční ulice. Částečně zprovoznění podchodu do Šumavské ulice je naplánováno už na 15. prosince, řekl. Stavba rozšířila kolejiště při výjezdu z Plzně na západ na dvě dvojkolejné tratě, na koridorovou do Chebu a na trať směrem do Domažlic.
Připravovaná oprava bude další částí III. tranzitního koridoru z Prahy do Chebu, kde už je od roku 2011 hotová západní větev mezi Plzní a Chebem. Loni skončila stavba Beroun–Zbiroh, letos Zbiroh–Rokycany a v září začalo budování úseku Rokycany–Plzeň. Pokračuje i příprava optimalizace části Smíchov–Beroun, která bude rozdělena na tři úseky. Oba krajní, Praha–Černošice a Králův Dvůr–Beroun, budou hotové do roku 2018, prostřední do roku 2022. Celá západní větev III. koridoru z Prahy do Chebu, stavba za více než 30 miliard korun, zkrátí dobu cestování z Prahy do Plzně na polovinu pod hodinu.
zpráva ČTK