Průmysl a obchod

Zadlužený stavitel ECM v pololetí zmírnil ztrátu

Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) v pololetí meziročně zmírnila ztrátu na 8,1 miliónu eur, tedy asi na 201 milión korun. Před rokem firma za stejné období prodělala 24,7 miliónu eur (zhruba 611 miliónů korun). Firma ECM, známá projekty výškových budov v Praze na Pankráci, čelí vysokému zadlužení, zástupce největších věřitelů Astin Capital připravuje reorganizační plán.
Hodnota aktiv ECM se v pololetí meziročně snížila asi o 3 procenta na 103 milióny eur (přibližně 2,6 miliardy korun). Společnost například vlastní projekt výškového bytového domu City Epoque na Pankráci. Nyní ale chystá jeho prodej. Zbavit se chce také dalších projektů. „Společnost připravuje vyřazení klíčových aktiv, předpokládaná realizace ve 3. čtvrtletí 2012,“ uvedla firma.
Jedna z nejlukrativnějších nemovitostí ECM se nachází v Číně. Developer tam prostřednictvím dceřiné firmy se sídlem v Hongkongu drží podíl v nákupním centru ECMall v Pekingu. Spoluvlastníkem je čínská společnost Nordevo. Insolvenčnímu řízení už ECM čelí také v Hongkongu.
ECM byla od loňského jara v úpadku, letos v březnu soud společnosti povolil reorganizaci. Řízení reorganizace se ujala developerská firma Crestyl.
zpráva ČTK