Průmysl a obchod

Zájem o protipovodňové stěny vzrostl, pořízení je třeba připravit

Prudký nárůst zájmu o protipovodňové stěny zaznamenal v posledních dnech jejich výrobce, společnost PBS Rotava na Sokolovsku. Bariéry už dodala například pro Ústí nad Labem, ale její výrobky čelí nynější povodni i na mnoha místech v Německu. Podle ředitele Herberta Kursy ale pořízení stěny není věcí několika dní, ale spíše několika let příprav, řekl ČTK.
 
„Za poslední dny vylétla návštěvnost našich webových stránek z několika za den na desítky přístupů denně. Volají mi i starostové obcí," řekl Kursa ČTK. „Ale postavení bariér chce většinou rok až dva projektování, další rok až dva pak trvá realizace,“ uvedl.
Ačkoli precizní systém hliníkových profilů, které je možné sestavit během několika hodin a zapadají do sebe jako kostičky stavebnice, dokáže zadržet obrovské množství vody, někde přesto přetekly. „Neznalý člověk může říct, že se měly zábrany udělat prostě vyšší. Ale v členité české krajině je to těžké. Musí se zohlednit celý reliéf okolí. Pokud by se zábrany udělaly vyšší, musí být také bariéra podstatně delší,“ vysvětlil Kursa.
Kde je to možné, vyplatí se podle něj nestavět bariéry jen na úroveň poslední povodně, ale nechat si rezervu. „Tak to udělala některá města na Dunaji, a nyní se jim to vyplatilo,“ dodal.
Z továrny v městečku Rotava se hliníkové bariéry vyváží prakticky do celého světa. Slouží v zemích Evropy, ale i ve Spojených státech amerických nebo Austrálii. Zakázku dostala firma také z Asie. „Vyrábíme jen na zakázku, ne na sklad. Každý díl má od počátku určeno, do kterého města nakonec půjde,“ řekl ČTK Kursa. Na dvoře firmy, která zaměstnává okolo 90 zaměstnanců a stále se rozrůstá, jsou nyní například uloženy stěny k expedici s visačkou Terezín.
Protože jde o speciální druh výroby, odběratelem firmy jsou v Česku hlavně podniky povodí. Ale mohou to být i větší města, jako právě Ústí nad Labem. Firma sama je přitom jen subdodavatelem stavebních firem, která zakázku získají. Bariéry musí mít pod sebou hluboké základy, do nichž se panely uchycují.
Co dokážou zábrany zadržet, je nyní například k vidění v rakouském Greinu. Ten chrání nyní asi dva kilometry hliníkových bariér. Dunaj za nimi sahá do výšky prvních pater domů. „Jsou vyrobeny tady v Rotavě,“ s uspokojením podotkl při pohledu na fotografie z Greinu ředitel PBS Kursa.
zpráva ČTK
 
foto Austria24.tv