Průmysl a obchod

Zájemci už požádali o polovinu peněz v programu Panel 2013+

Zájemci o dlouhodobý nízkoúročený úvěr na opravy domů z nového programu Panel 2013+ podali celkem 21 žádostí, ve kterých chtějí 120,1 miliónu korun. ČTK to řekla Jana Marešová ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).
Fond začal žádosti přijímat přesně před dvěma týdny. První den obdržel celkem devět žádostí s požadovanou výší úvěrů celkem za 51 miliónů korun. „Zklidnilo se to. Teď nám přichází spíš hodně doplňkových otázek, co všechno má žádost obsahovat,“ podotkla Marešová.
Na úvěry v programu Panel 2013+ je zatím připraveno 210 miliónů korun, ty ale téměř jistě stačit nebudou. Ředitel SFRB Jiří Koliba proto již před zahájením programu uvedl, že při velkém zájmu počítá se získáním dalších prostředků. Fond je podle Koliby schopný připravit jen letos až miliardu korun navíc. Aktuální stav žádostí mohou zájemci od pondělí sledovat na webových stránkách SFRB. Data fond aktualizuje zpravidla dvakrát týdně.
Žádosti o dlouhodobý nízkoúročený úvěr mohou podávat vlastníci bytového fondu, tedy právnické i fyzické osoby, města a obce, družstva a společenství vlastníků jednotek. Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader či opravy společných prostor.
Nízkoúročené úvěry bude poskytovat přímo SFRB. Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let, a úvěr může krýt až 90 procent výdajů. Žadatel musí podat žádost před zahájením stavebních prací a minimálně po dobu pěti let dům musí sloužit k bydlení.
Fond bydlení bude mít na opravy bytových domů k dispozici také 600 miliónů korun, které v podobě nízkoúročených půjček zajistí unijní podpůrný nástroj s názvem Jessica. O tyto peníze můžou ale žádat jen majitelé domů z obcí, jejichž radnice mají vypracovaný takzvaný Integrovaný plán rozvoje měst.

zpráva ČTK