Průmysl a obchod

Zakonzervování obchvatu České Lípy přijde na 80 miliónů Kč

Na obchvatu České Lípy se znovu začalo pracovat. Silnice je jednou z těch, které se v srpnu Ministerstvo dopravy ČR (MD) rozhodlo z úsporných důvodů zastavit. Nyní se dělníci na stavbu vrátili s jediným úkolem – dokončit nejnutnější a zakonzervovat ji.
Plán obchvatu převzatý z webu ŘSDStát to přijde na 80 miliónů korun. Do konce letošního roku budou provedeny nezbytné práce za 30 miliónů korun, zbytek se dokončí v příštím roce, řekl ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic Josef Jeníček.
Silnice I/9 je jednou z 12 silničních staveb, které se MD rozhodlo v srpnu z úsporných důvodů zastavit. Později ale věc přehodnotilo a většina staveb pokračuje. Na pokračování výstavby silnice mezi Opavou a Ostravou a dvou přivaděčů k dálnici D47 a obchvatu České Lípy ale peníze nejsou. Proto se v polovině srpna zastavily i práce na mimoúrovňové křižovatce Sosnová, která je součástí přeložky silnice I/9. Pro region je přitom stavba klíčová – má odvést tranzitní dopravu mimo zastavěná území a odlehčit přetížené silnici mezi Novým Borem a Českou Lípou, po níž denně projede na 16 000 automobilů a přezdívá se jí silnice smrti.
Práce na obchvatu začaly už před dvěma lety rekonstrukcí mimoúrovňové křižovatky v Okrouhlé na Českolipsku. Další etapou stavby byla křižovatka v Sosnové, která začala loni. Stavba za bezmála 800 miliónů korun měla být do provozu uvedena na jaře příštího roku.
Křižovatka je ve vysokém stupni rozestavěnosti, podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martiny Vápeníkové je stavba z 85 procent hotová. Největším problémem je rozestavěný most, který komplikuje dopravu. Ještě letos ale bude přemostění dokončeno, vozovky odvodněny a dokončeny tak, aby se po nich dalo bezpečně jezdit a nic nebránilo zimní údržbě. „V příštím roce stavbaři dokončí přemostění a opraví ulici U Obecního lesa, aby stavba v mírně redukované formě mohla fungovat a mohla se připojit do křižovatky ulic Litoměřická, Dubická,“ dodala Vápeníková.
 
Křižovatka je součástí plánovaného desetikilometrového obchvatu, který měl po dokončení výrazně odlehčit hlavně spojnici mezi Českou Lípou a Novým Borem. Stavba za pět miliard korun měla být dokončena kolem roku 2016, nyní je ale termín dokončení v nedohlednu. S pokračováním výstavby obchvatu se podle Jeníčka v nejbližších letech nepočítá.
zpráva ČTK
zdroj obr. ŘSD