Průmysl a obchod

Zástupcům stavebních firem se nelíbí změny stavebního zákona v souvislosti s EIA

Podle názoru některých stavbařů se na české stavebnictví valí pohroma. Jde o chystanou novelu stavebního zákona související se změnou legislativy o posuzování staveb na životní prostředí, takzvaný proces EIA. Stavbařům se nelíbí hlavně odkladný účinek žalob proti stavebnímu povolení. Změnu legislativy po ČR požaduje Evropská komise.

[Pozn. red.: EIA – Environmental Impact Assessment, česky vyhodnocení vlivů na životní prostředí, je označení pro proces (resp. studii), jehož cílem je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat, resp. za jakých podmínek je realizace akceptovatelná. Proces nepodléhá správnímu řádu (a nelze se proti němu odvolat) a jeho výstup má pouze doporučující charakter (byť je většinou správními úřady akceptován).]
Součástí navrhovaných změn stavebního zákona je i nová zásada, že dokud soud nerozhodne o žalobě proti stavebnímu povolení, tak bude projekt pozastaven. Dosud taková žaloba odkladný účinek automaticky nemá, o případném pozastavení stavby do definitivního rozhodnutí o sporu musí rozhodnout soud takzvaným předběžným opatřením. O to musí ten, kdo žalobu podává, soud požádat.
„Jestli projde EIA v této navrhované podobě, tak se v ČR nepostaví už vůbec nic,“ tvrdí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš, podle nějž nemůže nesouhlas jednotlivců být důvodem k tomu, že se stavba nezahájí. „Nemůže se čekat, dokud soud rozhodne,“ poukazuje Matyáš na dlouholeté průtahy českého soudnictví.
Odkladný účinek žaloby podle generálního ředitele a předsedy představenstva developerské společnosti Ekospol Evžena Korce prosazovali ekologové. „Tito a jim podobní potížisté a samozvaní ‚spasitelé‘ dělají vše pro totální zlikvidování českého stavebnictví. V těchto dnech se jim podařilo zastavit proces opravy životně důležité dopravní tepny D1. Jaká stavba to odnese příště? Vždyť se při změně zákona stane celé odvětví rukojmím vrtochů a pomýlené kvazi-ideologie těchto samozvanců. Oni prostě budou moci zastavit jakoukoliv stavbu, kterou si usmyslí. To je prostě apokalypsa,“ neskrývá rozhořčení Korec. Od nového zákona naopak požaduje tvrdé sankce pro šikanózní stěžovatele. „Doufám, že v příslušném zákoně bude jasné ustanovení, které požene tyto stěžovatele v případě odmítnutí jejich žalob k odpovědnosti, včetně plné úhrady škod, které vynucenými odklady způsobí,“ navrhuje šéf jednoho z největších developerů Korec.
Sankce by uvítal i Matyáš, hlavně však u bezdůvodných námitek k antimonopolnímu úřadu od neúspěšných uchazečů o veřejnou zakázku.
Určitá rizika vnímá i Jiří Vacek, ředitel společnosti CEEC Research, která situaci českého stavebnictví dlouhodobě analyzuje. „Možnost odvolávání se k soudnímu řízení může být rizikem. Vzhledem k podmínkám, jaké u nás jsou, to může vše zbrzdit,“ souhlasí Vacek. Podle něj však stávající sankce mohou spoustu stěžovatelů odradit už nyní. „U těchto soudních řízení jsou relativně dost vysoké poplatky, proto by k němu nemělo docházet příliš často,“ dodal Vacek.
Změnu legislativy o posuzování vlivu staveb na životní prostředí požaduje po Česku Evropská komise. Ta dokonce s ČR zahájila řízení, na jehož konci může být dost citelná pokuta. Uvedení této problematiky do souladu s unijním právem je také jednou z klíčových podmínek pro čerpání peněz z evropských fondů v novém programovém období. Dokud Česko zákon nezmění, neuvolní Brusel na projekty v ČR ani euro.

zpráva ČTK