Průmysl a obchod

Závod na dřevotřískové desky od české PSJ začal fungovat v Rusku

Závod na dřevotřískové desky, který nedaleko města Petrozavodsk na severozápadě Ruska vybudovala česká stavební společnost PSJ, zahájil v červnu provoz.
 
ČTK to sdělil mluvčí firmy Miroslav Fuks. Výstavba závodu včetně dodávky kompletní technologie přišly na 3,8 miliard korun, šlo přitom o objemově největší zakázku v historii PSJ. S jejím financování firmě pomáhala Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).
Areál společnosti Kalevala firma vybudovala na zelené louce a nyní zabírá 380 755 metrů čtverečních, zastavěná plocha včetně venkovních skladů přesahuje 158 000 metrů čtverečních. Nový provoz bude v první etapě ročně produkovat kolem 300 000 metrů krychlových dřevotřískové desek, uvedl mluvčí.
Výstavba závodu trvala přes 30 měsíců a podílela se na ní řada českých firem, které našly uplatnění zejména při dodávkách technologií a specializovaných činnostech. Hlavním místním subdodavatelem stavební části zakázky byla petrohradská stavební společnost Kompakt, doplnil mluvčí s tím, že denně na stavbě závodu pracovalo zhruba 350 pracovníků.
PSJ patří mezi největší stavební firmy v ČR. V zahraničí se v posledních letech soustřeďuje na Rusko, Slovensko, jihovýchodní Asii a na arabské země. Zahraniční zakázky se na obratu podílejí více než polovinou. Výnosy skupiny PSJ za rok 2011 činily 7,54 miliardy Kč. Loňské výsledky ještě nebyly zveřejněny.
zpráva ČTK