Průmysl a obchod

Železniční koridor Stříbro–Planá byl oficiálně zprovozněn

 Zvýšení rychlosti vlaků z původních 60 až 90 km/h na 140 km/h a posílení bezpečnosti provozu zajistí modernizovaný 32kilometrový úsek Stříbro – Planá u Mariánských Lázní, který je od pátku oficiálně v provozu. 
 Nová jednokolejná trať za 4,39 miliardy korun bez DPH je součástí stavby III. tranzitního železničního koridoru Praha–Plzeň–Cheb. ČTK to řekl Pavel Halla, mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), investora koridoru.
„Stavba, kterou ze 73 procent hradila EU, byla situována ve velmi složitém a nepřístupném území," dodal. Zahrnovala opravy všech sedmi stanic – Stříbro, Milíkov, Svojšín, Ošelín, Pavlovice, Brod nad Tichou a Planá, rekonstrukci 44 mostů a stavbu jednoho nového. SŽDC dále opravilo sedm přejezdů, postavilo 4,5 kilometru protihlukových stěn, čtyři nové podchody a přes dva kilometry nástupišť.
"Vybudováno bylo také moderní sdělovací a zabezpečovací zařízení pro zvýšení bezpečnosti provozu," uvedl šéf SŽDC Pavel Habarta. Podél celé trati jsou nové kabely, které v budoucnu propojí zabezpečení jízd vlaků a řízení provozu do centrálního pracoviště v Plzni a výhledově v Praze. Nová je požární signalizace ve stanicích, kamerový systém a rozhlas. Po celé délce hlavních kolejí je železniční svršek podle mezinárodních norem. Opravené trakční vedení umožňuje rychlost vlaků až 160 km/h.
Většina staveb III. koridoru z Prahy přes Plzeň do Chebu bude hotová do konce roku 2015. Letos bude zahájen úsek Rokycany–Plzeň za sedm miliard korun a poté už zbude poslední velká etapa z Prahy do Berouna, která se jako jediná do roku 2015 celá nestihne. Nyní se staví části Beroun–Zbiroh a Zbiroh–Rokycany, na jaře začne modernizace plzeňského uzlu.
„Pro nás je důležité propojit Prahu a Plzeň, abychom mohli jezdit rychle a dostat se do Plzně za 75 minut (nyní to je jedna hodina 44 minut), což dokážeme," uvedl náměstek pro modernizaci SŽDC Jiří Martínek. Peníze na všechny stavby podle něj jsou, a to jak z evropského operačního programu Doprava, tak z národních zdrojů. Letos plánuje SŽDC investovat 20,5 miliardy korun, hlavně do koridorů a uzlů.
Třetí železniční koridor má spojit Německo přes Plzeň, Prahu, Olomouc a Ostravu se Slovenskem. Jeho optimalizace si má vyžádat maximálně 75,5 miliardy Kč, ale díky úspoře na berounském tunelu i dosahovaným nižším cenám staveb v soutěžích se cena sníží.
zpráva ČTK