Průmysl a obchod

Železniční koridor v Plzni postaví Skanska za 1,56 mld. Kč

Plzeňský úsek III. tranzitního železničního koridoru postaví Skanska za zhruba 1,56 miliardy korun. Stavba by měla být dokončena v březnu roku 2014, sdělil na dotaz ČTK vedoucí tiskového oddělení ministerstva dopravy Radek Holý.
Součástí zakázky je rozšíření kolejiště při výjezdu z plzeňského hlavního nádraží na dvojkolejnou trať ve směru do Domažlic a vybudování mostu přes Radbuzu. Dále bude rekonstruována zastávka Plzeň-Jižní předměstí a prodlouží se podchod z haly hlavního nádraží. Celková délka upravovaného kolejiště činí 1,5 kilometru, řekl ČTK ředitel Centra pro efektivní dopravu (Cedop) Petr Šlegr.
Na přidání jedné koleje a prodloužení podchodu z nádražní haly na obě strany do města a k zastávkám MHD se čekalo 20 let, uvedl Šlegr. Bohužel se při prosazování projektu nepodařilo zvýšit možnou rychlost průjezdu aspoň na úroveň, jakou se zde jezdilo před rokem 1980, což je podle Šlegra smutná ukázka modernizačního přístupu Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Nynější rychlost 60 kilometrů v hodině je nižší než dřívějších 80 km/h.
Třetí železniční koridor má spojit Německo přes Plzeň, Prahu, Olomouc a Ostravu se Slovenskem. Stavba měla být původně dokončená do roku 2016, v současnosti ministerstvo dopravy předpokládá ukončení výstavby posledního úseku v roce 2018. Kromě průjezdu Plzní zbývá na III. koridoru dostavět například úseky z Prahy do Berouna a z Rokycan do Plzně. Kvůli vlažnému přístupu německé strany Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) úsek mezi Chebem a státní hranicí zatím připravuje jako neelektrifikovaný.
Podle mluvčího SŽDC Karla Hally není jisté, jestli se koridor do Německa skutečně prodlouží. Modernizace III. koridoru se se souhlasem vlády celkově prodražila z původních 56,5 miliardy korun na 75,5 miliardy.
zpráva ČTK