Průmysl a obchod

Železniční napojení letiště v Mošnově postaví Eurovia CS

Železniční trať, která napojí Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku na trať mezi Sedlnicí a Studénkou, postaví společnost Eurovia CS. Zakázka bude mít bez DPH hodnotu téměř 438 miliónů korun, přičemž původní předpokládaná cena byla více než 726 miliónů.
Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek.
Šárka Vlčková, mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, který je zadavatelem zakázky, řekla, že v tuto chvíli se projekt připravuje na schválení evropské dotace. Měla by činit 85 procent zakázky. „Výzva je otevřena do ledna. Pokud úřad regionální rady podmínky stavby schválí, mohlo by se na jaře začít stavět," řekla Vlčková. Stavba má trvat 14 měsíců.
Díky soutěži se cena stavby podstatně snížila. „Hodnota celé zakázky bude 582 miliónů korun včetně DPH, projektové dokumentace i výkupů pozemků. Samotná stavba bude stát s DPH 525 miliónů," řekla mluvčí.
Nový úsek železnice bude dlouhý přibližně tři kilometry. Kvůli napojení na mošnovské letiště Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) kompletně zrekonstruuje vlakovou trať mezi Sedlnicí a Studénkou. Zvýší její kapacitu a trať elektrifikuje.
zpráva ČTK