Průmysl a obchod

Zisk dodavatele stavebnin Lafarge loni stoupl o 12 procent

Francouzský dodavatel stavebnin Lafarge loni zvýšil čistý zisk o 12 procent na 827 miliónů eur (přes 20 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem cementu na světě a působí také v České republice. Vyjádřila rovněž optimismus ohledně vývoje v letošním roce.
Tržby společnosti se loni zvýšily o dvě procenta na 16,2 miliardy eur. Firma předpověděla, že poptávka po cementu na jejích trzích letos stoupne o tři až šest procent. Hlavním motorem růstu poptávky by měly zůstat rozvíjející se trhy.
„Rok 2010 byl pro cementárenský sektor sice celkově obtížný, návrat objemu prodeje cementu k růstu ve čtvrtém čtvrtletí je ale povzbudivý," uvedl generální ředitel společnosti Bruno Lafont. Dodal, že firma loni podnikla různé kroky, včetně snížení nákladů či strategických investic na růstových trzích, které jí poskytnou prostor k dalšímu růstu.
Lafarge má nyní v plánu výraznou redukci svého dluhu, který se pohybuje kolem 14 miliard eur (340 miliard Kč). Firma proto snížila na polovinu svou dividendu a plánuje prodej některých aktiv. Společnost dnes rovněž uvedla, že vloží své britské cementárenské aktivity do společného podniku s těžařem Anglo American.
Lafarge zaměstnává zhruba 76.000 lidí v 78 zemích světa. V České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku.
zpráva ČTK