Průmysl a obchod

Zisk koncernu Wienerberger klesl téměř o čtvrtinu

Čistý zisk rakouského dodavatele stavebních materiálů Wienerberger ve třetím čtvrtletí klesl o 24 procent na necelých 15 miliónů eur (zhruba 380 miliónů Kč). Oznámila to sama firma Wienerberger, která je největším výrobcem cihel na světě a působí také v České republice.
Zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na téměř 20 miliónů eur. Firma se potýká se slabými výsledky klíčové divize pro výrobu cihel. Společnost upozornila, že bytová výstavba je v útlumu téměř ve všech evropských zemích.
Tržby společnosti stouply o 43 procent na 755 miliónů eur díky nedávnému převzetí firmy Pipeline. Analytici však očekávali výraznější nárůst na 766 miliónů eur. Wienerberger prodává 90 procent svých cihel v Evropě, která se nyní potýká s negativními dopady dluhové krize, upozornila agentura Reuters.
Firma předpokládá, že v celém letošním roce vykáže alespoň malý čistý zisk díky snížení nákladů a investic. „Wienerberger očekává, že budou pokračovat slabé podmínky na trhu,“ uvedla společnost.
Wienerberger vstoupil na český trh v roce 1992. Provozuje zde cihelny, vlastní podíly ve společnostech Bramac a Tondach a prostřednictvím firmy Semmelrock ovládá výrobce betonové zámkové dlažby Colorbeton.
zpráva ČTK