Průmysl a obchod

Zisk společnosti Lafarge klesl o deset procent

Francouzskému výrobci cementu a stavebnin Lafarge klesl ve 3. čtvrtletí letošního roku provozní zisk o 10 procent na 839 miliónů eur (20,6 miliardy Kč). K propadu přispěl nárůst nákladů. Firma, která je největším výrobcem cementu na světě a působí i v České republice, to uvedla v prohlášení.
Tržby se snížily o 2 procenta na 4,5 miliardy eur. Údaje o zisku i tržbách jsou na srovnatelném základě, tedy očištěné od vlivu změn směnných kurzů a nových akvizic a prodeje majetku. Společnost potvrdila svůj předchozí výhled na letošní rok. Na trzích, na kterých působí, čeká růst poptávky po cementu nejvýše o 3 procenta, v nejhorším případě však počítá i s poklesem o 1 procento.
Lafarge rovněž odmítl možnost navýšení kapitálu, které by mu pomohlo snížit dluh. Uvedl, že se chce dále držet plánu, který počítá se zlepšením finanční situace prostřednictvím jiných opatření, jako je prodej majetku a snížení nákladů. Dluh společnosti prudce narostl v roce 2007 kvůli akvizici egyptské firmy Orascom za 8,8 miliardy eur. Na konci září čistý dluh skupiny činil 14,66 miliardy eur, napsala agentura Reuters.
zpráva ČTK