Průmysl a obchod

Zisk stavební firmy Skanska ve čtvrtletí nečekaně klesl

Největší skandinávské stavební společnosti Skanska klesl v 1. čtvrtletí 2012 nečekaně zisk před zdaněním o 65,6 procenta na 155 miliónů švédských korun (437,5 miliónu Kč). Firma současně oznámila, že zatímco podnikání ve Spojených státech se vyvíjí příznivě, většina trhů v Evropě vykazuje slabší výkon.
Analytici dotazovaní agenturou Reuters naopak čekali zvýšení zisku na 565 miliónů SEK z loňských 451 miliónů SEK. Výsledky Skansky jsou v souladu s dalšími velkými evropskými hráči ve stavebním sektoru, výrobcem cementu Holcim a cihel Wienerberger. Výsledky obou firem z evropských operací byly pro trhy zklamáním.
„Výhled našich operací v USA předpokládá příznivý vývoj a skandinávský trh jako celek je stabilní,“ dodal generální ředitel Johan Karlstrom. V dalších evropských zemích však firma čeká slabší výkon.
Skanska v poslední době nakupuje další firmy a chtěla by více firem ve Spojených státech. Švédsko a USA jsou největšími trhy firmy, napsala agentura Reuters. V Česku a na Slovensku čistý zisk firmy loni klesl o 93 procent na 67 miliónů korun. Tržby se snížily o 19 procent na 19,5 miliardy korun. Příčinou horšího hospodaření byly některé ztrátovější projekty z minulých let a celková krize stavebnictví.

zpráva ČTK