Průmysl a obchod

Zisk švédské Skansky stoupl o 11 procent, tržby a zakázky klesly

Hrubý zisk největší skandinávské stavební společnosti Skanska vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 11 procent na 1,66 miliardy švédských korun (SEK, 4,6 miliardy Kč) a mírně překonal odhady. Tržby a nové zakázky však klesly, sdělila firma.
Vyhlídky do nejbližšího období jsou podle společnosti vzhledem k nerovnoměrnému oživování globální ekonomiky z loňské recese smíšené. Skanska čeká, že její tržby v místních měnách letos klesnou o deset procent.
Čtvrtletní tržby se snížily o osm procent na 32,7 miliardy SEK, což překonalo průměrný odhad analytiků o 400 miliónů korun. Zakázky se snížily o deset procent na 28,8 miliardy SEK.
Stavebnictví ve světě bylo těžce zasaženo hlubokou hospodářskou recesí a oživovat začalo teprve nedávno. Novou hrozbou pro sektor je omezení vládních výdajů na výstavbu infrastruktury v Evropě, kde se prosazují plány razantních rozpočtových úspor. Aktivit Skansky se to bude týkat zvláště v České republice a Británii, sdělila firma.
Provozní zisk Skansky v České republice za celý rok 2009 vzrostl zhruba o 40 procent na 524 miliónů švédských korun. Výnosy však klesly o 13 procent na 11,75 miliardy SEK.
Skanska je třetí největší stavební koncern na světě. Kromě Česka, Skandinávie a Británie působí také na Slovensku, v USA a Jižní Americe.
zpráva ČTK