Průmysl a obchod

Zisk výrobců stavebnin Wienerberger a Holcim se meziročně snížil – údajně kvůli počasí

Výrobcům stavebnin Wienerberger a Holcim klesl v 1. čtvrtletí letošního roku zisk kvůli chladnému zimnímu počasí, které prudce snížilo aktivitu ve stavebním sektoru. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) Wienerbergeru klesl o 82 procent na 2,1 miliónu eur (53 miliónů Kč) a Holcimu o 1,1 procenta na 745 miliónů švýcarských franků (15,7 miliardy Kč). Informovaly o tom společnosti ve svých prohlášeních.
Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že Wienerberger vykáže zisk 5,7 miliónu eur. Firma však dodala, že čeká v letošním roce výrazný růst příjmů i EBITDA díky začlenění výrobce plastových trubek Pipelife. Wienerberger koupil zbývající polovinu akcií Pipelife letos v únoru a dohoda by měla v tomto roce zvýšit příjmy firmy o 800 miliónů eur a EBITDA o 70 miliónů eur. Wienerberger je největším výrobcem cihel na světě.
Čistý zisk Holcimu činil deset miliónů CHF, avšak analytici čekali zisk až 41,2 miliónu CHF. Tržby se zvýšily o 2,2 procenta na 4,76 miliardy franků a i zde zůstaly za odhady analytiků. Holcim je druhým největším výrobcem cementu na světě, vyrábí však také kamenivo, beton a asfalt.
Výroba cementu je velmi náročná na energii, a výrobce tak trápí vysoké vstupní náklady. Holcim dodal, že se mu podařilo zmírnit negativní dopad růstu nákladů zvýšením cen ve většině oblastí, vyjma Afriky a Blízkého východu.
zpráva ČTK