Aktuality

Slovenští stavbaři brzdí svůj předchozí optimismus

Ředitelé stavebních společností zhoršují svá očekávání vývoje slovenského stavebnictví. Letos podle nich dojde k poklesu sektoru o 4,5 %, kdežto v květnu odhadovali pokles jen o 1,8 %. Příští rok by ale dle mínění slovenských stavbařů už mohl přinést mírný nárůst (o 1,8 %). Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy slovenského stavebnictví 08/2011, kterou vydávají společnosti CEEC Research a KPMG Slovensko.
S ohledem na vývoj trhu slovenské společnosti zhoršují své predikce tržeb v letošním roce, aktuálně počítají s poklesem o 3,3 %. Nejpesimističtějšími jsou v tomto smyslu společnosti zabývající se inženýrským stavitelstvím, očekávají pokles až o 10,4 %. V roce 2012 by ale měly zase tržby alespoň mírně růst.
Stále pokračuje pozvolný pokles sebedůvěry slovenských stavebních společností, aktuálně si věří v překonání konkurence méně než polovina firem (46 %). K výraznému poklesu došlo především v inženýrském stavitelství, v tomto sektoru si věří jen třetina firem. Ve výhledu na rok 2012 sebedůvěra slovenských firem také klesá, v lepší výkony oproti konkurenci příští rok věří 61 % ředitelů (v květnu šlo o 65 %). V České republice je situace v tomto ohledu podobná, v překonání konkurence věří aktuálně 49 % firem, do budoucího roku se optimisticky dívá ale jen 48 %.
Vytížení kapacit slovenských stavebních společností v aktuální plné sezóně oproti květnu mírně pokleslo (aktuálně jen 67 %). Celkově se pohybuje na nestandardně nízké úrovni, což ukazuje na stále existující prostor pro optimalizace stavebních kapacit trhu. Naopak vytíženost českých stavebních společností pokračuje v růstu (84 %).
Klíčovými problémy, které limitují hospodářské výsledky slovenských stavebních společností, jsou vysoká míra byrokracie (požadavky úřadů), jejíž vliv podle ředitelů stavebních firem stále roste, a také nedostatečná poptávka financovaná ze soukromých nebo veřejných zdrojů.
Vzhledem k nízké vytíženosti stavebních kapacit a klesajícímu optimismu v očekáváních nových zakázek zůstává klíčovou prioritou pro nastávajících 12 měsíců zvyšování efektivity stavebních společností a také tlak na jejich dodavatele. Naopak slovenské firmy často nepočítají s investicemi.
 
Kvartální analýza slovenského stavebnictví 08/2011 je v plné verzi k dispozici ke stažení zdarma na nternetových prezentacích společnosti CEEC Research www.studieStavebnictvi.cz.
tisková zpráva