Soutěže

Anketa Dřevěná stavba roku 2013 – výsledky

Dne 10. dubna proběhlo na zámku Křtiny slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen ankety Dřevěná stavba roku 2013. Dřevěná stavba roku je mezinárodní anketa dřevěných konstrukcí, návrhů, projektů, a realizací staveb a interiérů, které byly postaveny na území České a Slovenské republiky nebo je čeští a slovenští autoři navrhli pro jinou zemi EU. Anketa je určena pro studenty, projektanty, architekty i realizační firmy působící v dřevozpracujícím průmyslu.
Cílem je veřejnosti představit a ukázat možnosti a výhody uplatnění dřeva ve stavitelství. Organizátorem ankety je Nadace dřevo pro život pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Svazu měst a obcí.
Soutěžní kategorie: Realizace dřevěných hřišť, Návrhy dřevěných konstrukcí, Realizace dřevěných konstrukcí, Návrhy moderních dřevostaveb, Realizace moderních dřevostaveb, Realizace roubených domů, Design a Interiér.
Nově pojatý program zahájily zajímavé přednášky prof. Petra Horáčka, děkana LDF Brno, na téma Výzva pro lesníky – využití dřeva dřevozpracujícím průmyslem a Filipa Rose, zástupce generálního sekretáře Evropského svazu výrobců montovaných domů, na téma Trh dřevostaveb v Evropě a celý blok byl zakončen přednáškou Financování lesnicko-dřevařského komplexu, příležitosti a úskalí s podtitulem Čistý pohled bankéře, kterou přednesl Miloslav Mencl, manažer Kompetenčního centra pro financování energetiky, obnovitelných zdrojů a municipalit UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s.
Nadace udělovala celkem 11 cen v pěti kategoriích. Zvláštností tohoto ročníku bylo, že odborná porota udělila v kategorii 2 a v kategorii 5 poprvé v historii ankety dvě první místa. Seznam oceněných je ZDE.
Na závěr slavnostního předávání organizátoři představili nový, čerstvý katalog obsahující všechna díla i s jejich autory včetně vyhlášených vítězů všech kategorií. Tento se bude poprvé představovat odborné veřejnosti ve dnech 16.–17. 4. 2014 na mezinárodní odborné konferenci Dřevostavby 2014 ve Volyni.
Další informace a fotografie najdete na www.DrevenaStavbaRoku.eu.
tisková zpráva