Soutěže

Anketa Dům roku 2021 – výsledky

V lednovém čísle časopisu Můj dům byl vyhlášen již 26. ročník tradiční čtenářské ankety o nejkrásnější český rodinný dům. V nominacích se objevily domy postavené v České republice a na Slovensku, které byly zároveň uveřejněné v časopise Můj dům v průběhu roku 2020.

Hlasování proběhlo prostřednictvím SMS zpráv. Soutěžící domy byly rozděleny do kategorií Domy se zastavěnou plochou do 150 m2 a Domy se zastavěnou plochou nad 150 m2. Poprvé se hlasovalo v kategorii Rekonstrukce, součástí soutěže byly i tradiční kategorie Katalogové domy – zděné, monolitické a montované a návrhy Projekčních kanceláří.

Kromě čtenářů soutěžící domy hodnotila i odborná porota, která profesionálním pohledem sledovala originalitu, kontext stavby s okolím a architektonickou kvalitu. V letošní odborné porotě pracovali architekti Michal Kunc, David Kraus a Jitka Pálková, šéfredaktorka časopisu Můj dům Markéta Klocová a redaktor Adam Krejčík.

Charakteristickým rysem letošního ročníku byl vysoký standard a poměrně vyrovnaná kvalita soutěžních staveb. Zejména nás potěšil velký počet zajímavých rekonstrukcí. Odborná porota sledovala především originalitu návrhu a v kategorii Rekonstrukce nakonec udělila dvě druhá místa. K podobné situaci došlo v kategorii Rekonstrukce také u čtenářů, na třetím místě se umístily dvě stavby se stejným počtem hlasů.

Celkovým vítězem a Domem roku 2021 se stala velkorysá stavba architekta Petra Dobrovolného s nejvyšším počtem čtenářských hlasů. Dům ze zdiva Porotherm T Profi s kamennou přizdívkou jednoznačně patří k nejvelkorysejším domům v tomto ročníku soutěže, a to jak architekturou, tak vnitřním vybavením a moderními technologiemi. Zaujal i odbornou porotu, u níž skončil jen těsně na čtvrtém místě za domy, které dobře řeší složitější výchozí podmínky.

Podrobné výsledky ankety a všechny vítězné domy najdete na webu Můj dům

Celkovým vítězem ankety Dům roku 2021 se stal rodinný dům architekta Petra Dobrovolného

redakce