Soutěže

Architektonickou Grand Prix získala přeměna lázní v Liberci na galerii

Grand Prix architektů 2014 získala přestavba městských lázní v Liberci na galerii, jejímž autorem je ateliér SIAL. Budovy lázní z přelomu 19. a 20. století architekti ještě doplnili depozitářem. Mezinárodní porota, která projekt vybrala jako vítězný z 69 přihlášených do soutěže, ocenila, že autorům se podařilo udržet „vztah historického a nového v žádoucí rovnováze“.
 
Výsledky byly v úterý vyhlášeny ve Veletržním paláci, kde do 13. června potrvá výstava všech soutěžních prací. Cenu za celoživotní dílo dostal architekt Zdeněk Edel, mimo jiné autor elegantního Parkhotelu v Holešovicích. S dalšími kolegy navrhl budovu podniku zahraničního obchodu KOVO u Libeňského mostu nebo budovu vršovické radnice. Jeho jméno není příliš známé, podle historika architektury Zdeňka Lukeše ale jeho dílo patří k tomu nejlepšímu, co u nás v nelehké éře minulých dekád vzniklo.
„Projekt inteligentně uchopil prostorový a architektonický potenciál stávající architektury, který doplňuje dalším potřebným zázemím pro novou funkci v samostatné, jednoduché hmotě nového depozitáře,“ uvedla k oceněné liberecké konverzi předsedkyně poroty Magdalena Jetelová. Vzájemné působení a suverénní vztah historických a současných architektonických prvků je podle ní u této stavby charakteristický od detailů po celek.
Depozitář navržený týmem SIALU, který tvořili Karel Novotný, Jiří Buček, Petr Čihák, Jan Duda, Jana Hlavová a Filip Horatschke, už dostal v únoru Cenu Klubu za starou Prahu za nejlepší novostavbu v historickém prostředí.
V celkem šesti kategoriích udělila mezinárodní porota, která se každým rokem proměňuje a podle pořadatelů zajišťuje objektivní pohled na českou architekturu zvenčí, 16 cen včetně čestných uznání. Projekty, které musí podle podmínek soutěže přihlásit architekti sami, porota v prvním kole posoudila podle fotografií, přibližně polovinu pak porotci navštívili.
Porotu tvořili:
Magdalena Jetelova – Česká republika – předsedkyně poroty,
Pavol Paňák – Slovensko,
Andrej Bulanda – Polsko,
Peter Kis – Maďarsko,
Nicoló Riva – Itálie.
 
V kategorii novostavba zvítězil horský penzion Kraličák v Hynčicích pod Sušinou od studia Ječmen. Netradiční horská stavba stojící ve volné krajině nad obcí má tvar komolého šestistěnu, tmavě šedá fasáda přechází rovnou do střechy. Podle Radomíry Sedlákové ze sbírky architektury Národní galerie v Praze právě tato stavba patří k těm, které nelze posoudit bez osobní návštěvy místa.
„Cílem návrhu bylo vytvořit soudobou architektonickou formu v horském prostředí volné louky. Penzion svým architektonickým výrazem nechce rozšiřovat zástavbu obce charakteru rekreačních objektů tradičního tvarosloví. Budova byla navržena jako přírodní objekt pod lesem,“ píší o svém projektu autoři na webu. Celistvý tvar domu má svým výrazem vyvolávat představu přírodního objemu, placatého kamene na výšku na volné pláni.
Jako nejlepší rodinný dům porota vybrala stavbu ateliéru KSA v Mníšku pod Brdy. S Jánem Studeným a Pavlem Mejtským se na něm podílel i dnes již zesnulý architekt David Kopecký. „Kategorie Rodinný dům je v soutěži jedna z nejmladších, ale rodinné domy se dnes stávají fenoménem, jsou nejčastější prací českých architektů,“ uvedla Sedláková s odkazem na nepříliš častou spolupráci velkých developerů či veřejné správy s architekty.
Vyčerpávající tiskovou informaci včetně obrazové dokumentace najdete např. zde.

zpráva ČTK, wd